22 kwietnia 2024
Dzisiaj, 22 kwietnia, obchodzimy największe ekologiczne święto świata - Międzynarodowy Dzień Ziemi (Earth Day). To coroczne święto jest obchodzone od 1970 roku, a w Polsce – od 1990 roku. Jego celem jest promowanie idei ochrony środowiska, poszerzanie świadomości ekologicznej oraz inspirowanie do życia w zgodzie z naturą. W tym roku hasłem przewodnim Dnia Ziemi jest „Planeta vs Tworzywa sztuczne”.
2 kwietnia 2024
Niewidoczna niepełnosprawność może przybierać różne formy, takie jak: choroby przewlekle, zaburzenia zdrowia psychicznego czy dysfunkcje neurologiczne. Do przykładów zaburzeń neurologicznych zaliczamy migrenę, padaczkę, stwardnienie rozsiane, zespół Aspergera, zespół Tourette’a, chorobę Parkinsona czy też autyzm. Objawy tych zaburzeń mogą być różne, nie zawsze widoczne gołym okiem dla towarzyszących choremu osób, a mogę powodować u chorych trudności z koncentracją, koordynacją ruchową, pamięcią, kontrolą emocji czy procesem poznawczym.
28 marca 2024
Wiosna to czas, kiedy natura budzi się do życia, dzień staje się dłuższy, temperatura rośnie, a słońce nas grzeje. To wszystko powinno pozytywnie wpływać na nasz nastrój. Jednak czasem jest zupełnie inaczej. Wielu z nas może odczuwać w tym czasie zmęczenie i mieć gorsze samopoczucie. Ten stan nazywa się przesileniem wiosennym.
26 marca 2024
W Polsce z Internetu korzysta ok. 88,4% rodaków. Światowe statystyki wyglądają podobnie - blisko 2/3 światowej populacji (ok. 64,4%) korzysta na co dzień z urządzeń ekranowych. Ponad 96% wszystkich użytkowników Internetu między 16. a 64. rokiem życia posiada telefon komórkowy typu smartfon, a w samej Polsce w mediach społecznościowych aktywnych jest 66,3% populacji. Z roku na rok statystyki rosną. Ludzie spędzają coraz więcej czasu, patrząc się w ekrany smartfonów, laptopów czy telewizorów, co bez wątpienia niesie za sobą szereg negatywnych skutków, w tym pewne zagrożenia dla zdrowia. Aby je zminimalizować, warto wprowadzić detoks cyfrowy do prozdrowotnego stylu życia.
21 marca 2024
Zamknęliśmy smaki pysznych warzyw i soczystych owoców w słoikach, aby cieszyć się nimi zimą. Teraz, gdy nadchodzi wiosna, nasza dieta będzie bardziej urozmaicona i odżywcza dzięki świeżym i sezonowym produktom. Już wkrótce na naszych talerzach pojawią się warzywa liściaste, pierwsze owoce jagodowe oraz nowalijki, takie jak: rzodkiewka, pomidor, ogórek, młoda marchew, nać pietruszki, rzeżucha oraz cebula dymka. Wiemy, że kochacie je tak samo jak my! Poniżej znajdują się przepisy na wiosenne dania, które mogą znaleźć się także na wielkanocnym stole.
20 marca 2024
Stan zapalny to naturalna, fizjologiczna odpowiedź układu odpornościowego na uszkodzenie tkanek spowodowane przez czynniki zewnętrzne lub patogeny. Stan zapalny jest podstawą prawie wszystkich chorób – mamy z nim do czynienia podczas infekcji, urazów czy też innych chorób. Rozwija się w organizmie od razu, gdy tylko komórki układu odpornościowego rozpoznają zagrożenie. Kiedy w organizmie pojawia się stan zapalny, następuje aktywacja komórek układu immunologicznego, produkcja mediatorów zapalnych (cytokin), zwiększa się przepływ krwi i wrasta przepuszczalność naczyń włosowatych. Celem reakcji zapalnej jest oddzielenie czynnika zapalnego, unieszkodliwienie go oraz naprawa uszkodzonych tkanek.
13 marca 2024
Zdrowe jelita są kluczowym elementem prawidłowo funkcjonującego organizmu – są ośrodkiem dowodzenia i naszym drugim mózgiem. Ich powierzchnia jest większa niż powierzchnia skóry. To w nich skupia się 70-85% wszystkich komórek odpornościowych i to je zasiedla ogromna ilość bakterii i wirusów, które dziesięciokrotnie przewyższają liczbę komórek całego organizmu. Z tego powodu dbanie o równowagę mikrobiomu powinno być kluczowe by zachować homeostazę organizmu. Jednak jak się okazuje, nawet co czwarta osoba ma problem z jelitami.