22 marca 2022
Ostatnie wydarzenia mocno nas dotykają emocjonalnie. Wielu z nas niesie pomoc i mocno angażuje się w działalność charytatywną. Warto jednak pamiętać o dbałości o swój dobrostan – szczególnie w tak trudnym dla wszystkich czasie.
7 marca 2022
Pierwsze oznaki szansy na zakończenie pandemii dały nam chwilową nadzieję na powrót do względnej normalności. Informacje o konflikcie zbrojnym szybko tę nadzieję stłumiły. Jak sobie radzić z narastającym poczuciem niepewności i lęku, który utrudnia nam codzienne funkcjonowanie?
21 lutego 2022
Każdego roku świętujemy ostatki znane jako… Tłusty Czwartek! Zgodnie z tradycją święto łasuchów zwiastuje ostatnie dni karnawału. Ale jakie jest znaczenie tego wyjątkowego dnia? Jak i dlaczego jest obchodzony na całym świecie? Oto kilka faktów na temat tego kalorycznego dnia!
16 lutego 2022
Niezależnie od tego, czy chcesz skoczyć na weekend do Zakopanego, czy wyjechać w malownicze Alpy, by poszusować po epickich europejskich trasach sezon zimowy wymaga pewnego przygotowania. Poniżej znajdziesz kilka inspiracji, idealnych do wypróbowania na narty czy snowboard.
14 lutego 2022
Walentynki to jedno z najbardziej lubianych i najczęściej świętowanych dni na całym świecie. Dotyczy nie tylko zakochanych – to święto miłości, przywiązania i odpowiedzialności. Podsuwamy pomysły na to, jak świętować oryginalnie i sprawić, żeby czar lutowego dnia towarzyszył nam przez większość roku.
10 lutego 2022
Sen jest nie tylko jedną z naszych podstawowych potrzeb fizjologicznych – jego długość i jakość bezpośrednio wpływają na naszą kondycję mentalną i elastyczność pamięci. Na przeciążenie w ciągu dnia może pomóc krótka drzemka.
1 lutego 2022
Pomimo tego, co lekarze mówili jeszcze kilkanaście lat temu, że tłuszcz zatyka tętnice, powoduje zawał serca i cóż, powoduje że jesteśmy „przy kości”, filozofia „zero tłuszczu” przechodzi prawdziwą transformację. „Tłuszcze pochodzenia zwierzęcego zamień na tłuszcze roślinne (np. olej rzepakowy, oliwę z oliwek)” – przekonuje w swoich zaleceniach Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej. To czas, by otworzyć swoją kuchnię na nowe smaki, temperatury gotowania i walory zdrowotne.