Oksytocyna nazywana jest hormonem miłości, przywiązania i zaufania. Do niedawna uważano, że jedynymi jej funkcjami jest indukcja porodu oraz pobudzanie laktacji. Jednak w ostatnich latach, w efekcie prowadzonych badań odkryto, że hormon ten pełni w naszym organizmie wiele różnych funkcj,i w tym funkcję regulującą działanie naszego układu nerwowego - mózg wytwarza bowiem oksytocynę m.in. podczas fizycznego kontaktu z drugim człowiekiem. Co ciekawe, niektóre produkty spożywcze, a szczególnie te, które zawierają fitoestrogeny (czyli np. jabłka, imbir, ciecierzyca, papryka, czosnek, oregano, jajka, banany) mogą wpłynąć na wydzielanie się tego hormonu, co finalnie powoduje wzrost naszej empatii, współczucia oraz chęci pomocy innym. A na tym nie koniec….
Bardzo dużo mówi się dzisiaj o zdrowym stylu życia, zdrowej i zbilansowanej diecie, oraz o badaniach profilaktycznych. Wszystko to ma spowodować, że będziemy cieszyć się dłuższym życiem w pełni sił. A jeśli dodamy do tego dbałość o środowisko, życie w stylu eko, coraz bardziej świadome wybieranie produktów, które służą naszemu zdrowiu, a nie mu szkodzą, okaże się, że żyjemy w idealnym świecie? Nic bardziej mylnego! Okazuje się, że na co dzień, mimo że często sobie tego nie uświadamiamy, korzystamy z produktów jednego z największych zatruwaczy naszej planety i naszego zdrowia. Mowa tu o branży odzieżowej i przemyśle tekstylnym.
Jesień mieni się wieloma barwami. Słońce prześwieca przez liście, których niesamowite kolory zmieniają się z soczystej zieleni w żółć, pomarańcz a także czerwień. Dni stają się krótsze i chłodniejsze. Z przyjemnością stawiamy na napoje i potrawy rozgrzewające, urozmaicone w letnie plony. Jesień to idealny czas na wykorzystanie w naszej kuchni dyni.
W Polsce na cukrzycę choruje około 3 milionów osób, a na świecie niemal 500 milionów. Zapadają na nią nie tylko osoby starsze (choć 90% chorych to dorośli), ale też dzieci. Zachorowań na cukrzycę jest z roku na rok coraz więcej, a choroba bez właściwego leczenia może znacząco utrudniać codzienne funkcjonowanie oraz w niektórych przypadkach może doprowadzić nawet do śmierci.
Postawa naszego ciała, wyraz twarzy, sposób, w jaki mówimy i wyrażamy swoje emocje, jak się ubieramy, świadome i nieświadome zachowania i gesty, a nawet nasze otoczenie - wszystko to wpływa na to, jak jesteśmy postrzegani w pracy. Savoir-vivre w biznesie jest obowiązkowy, jeśli chcemy odnosić zawodowe sukcesy. O czym powinniśmy pamiętać?
Każdego dnia dostajemy tak wiele bodźców, że przestajemy być uważni i skoncentrowani na jednym zadaniu. Z jednej strony to tempo życia wymaga od nas wykonywania wielu rzeczy na raz, z drugiej zaś odzywają się nasze nawyki, które skutecznie rozpraszają naszą uwagę. Według statystyk przeciętny użytkownik ogląda, przewija lub klika w swój telefon 2617 razy w ciągu doby! 63 razy dziennie przegląda swój telefon, co łącznie zabiera mu około 3 godzin dziennie. Kiedy dodamy do tego jeszcze czas spędzony przy tablecie wychodzi nam ponad 4,5 godziny na dobę. W międzyczasie jeszcze pracujemy, dokształcamy się, dbamy o dom, dzieci, rodzinę. Robimy wiele rzeczy na raz, przez co jesteśmy rozkojarzeni i nie potrafimy na niczym skupić swojej uwagi.
Co robisz zaraz po przebudzeniu? Wskakujesz pod prysznic, przeglądasz telefon, idziesz wprost do kuchni zrobić kawę? A może pijesz wodę z cytryną? Budzisz dzieci do szkoły przed swoim śniadaniem czy po? A może jecie je razem? W drodze do pracy rozmawiasz przez telefon czy może słuchasz radia? A kiedy docierasz do biurka w pracy? Co najpierw robisz? A po pracy? Czy łapiesz się na tym, że twoje dni są podobne a czynności powtarzalne? Otóż tak jest!