Wszystko rozpoczęło się w 2008 roku, kiedy to Bea Johnson utorowała drogę i zapoczątkowała ekologiczny styl życia. Wtedy to ograniczyła śmieci z otoczenia swojego oraz swoich bliskich. Obecnie roczne odpady jej czteroosobowej rodziny mieszczą się w 1-litrowym słoiku. Poprzez swój blog i książkę pt. „Zero Waste” (bestseller przetłumaczony na 12 języków), Bea stała się inicjatorką globalnego ruchu niemarnowania. Odkąd została laureatką nagrody „Green Awards”, Bea odpowiada na rosnące zainteresowanie medialne, występując na uczelniach, spotkaniach firmowych, sympozjach i targach. Gościła w mediach na całym świecie – od New York Times’a po BBC – stając się globalną rzeczniczką stylu życia wolnego od śmieci.
Według niej „Zero Waste to filozofia oparta na zestawie praktyk mających na celu unikanie jak największej ilości odpadów”.
Bea zachęca rosnące grono odbiorców do uproszczenia stylu życia i radykalnego zmniejszenia ilości odpadów w myśl pięciu zasad:
Refuse / Odmawiaj
Tak: miłośnik przyrody potrafi być asertywny. Ten krok dla wielu z nas może być wyzwaniem, ale wystarczy nie przyjmować przedmiotów, których nie potrzebujesz i unikasz produkowania niepotrzebnych odpadów. Przykłady: odmów przyjmowania długopisów z konferencji, odmów przyjęcia plastikowych słomek i plastikowych sztućców z restauracji, odmów przyjęcia plastikowych toreb ze sklepu spożywczego. Im mniej konsumujesz, tym mniej jest produkowanych i ostatecznie usuwanych odpadów.
Reduce / Ogranicz
Jeśli do tej pory byłeś niewzruszony na hasło “wyprzedaż” widniejące na witrynie sklepowej – ten krok będzie dla Ciebie jak „bułka z masłem”. Jeśli jednak było inaczej, to zero waste będzie dla Ciebie wyzwaniem polegającym na ograniczaniu kupowania i używania zbędnych rzeczy. Ten punkt sprowadza się to do zasady: im mniej konsumujesz, tym mniej jest produkowane i marnowane. Przykład? Wystarczy zmniejszyć ilość kupowanych ubrań i zamiast tego skupiać się na jednorazowym zakupie odzieży o wyższej jakości. W tym kroku również możesz zmniejszyć ilość plastikowych odpadów. Wystarczy nie kupować dzieciom plastikowych zabawek i zamiast tego zainwestować w wysokiej jakości klasyczne zabawki, które będą dostępne przez wiele lat nawet i dla następnych pokoleń, np. drewniane klocki czy metalowa hulajnoga.
Reuse / Używaj ponownie
Jeśli jeszcze tego nie próbowałeś – to już czas. Zacznij używać ponownie przedmioty i materiały eksploatacyjne zamiast kupować przedmioty jednorazowe. Zamiast używać plastikowych przyborów do domu lub do pracy, używaj widelców, łyżek i noży ze stali nierdzewnej, aby uniknąć niepotrzebnych odpadów. Ponadto zamiast kupować butelkowaną wodę do domu, warto zainwestować w dzbanek filtrujący lub w podblatowy filtr do wody. Możesz też po prostu sprawdzić czy płynąca w rurach Twojego bloku lub domu woda jest zdatna do spożycia. Wystarczy, że zgłosisz się do Wojewódzkiej Stacji Inspekcji Sanitarnej lub jednego z wykonujących takie testy laboratoriów. Co ważne, woda musi być pobrana z kranu, który na co dzień używasz.
Innym ważnym aspektem ponownego wykorzystania jest znajdowanie nowych zastosowań dla starych przedmiotów. Na przykład popularnym przykładem są szklane słoiki. Z łatwością zamienisz go w wazon, pojemnik do przechowywania przypraw, a nawet szklankę do picia… Tu ogranicza Cię jedynie wyobraźnia.
Recycle / Przetwarzaj
Poddaj recyklingowi wszystko, czego nie możesz ponownie wykorzystać. Jednak przetwarzaj tylko w ostateczności i zawsze staraj się najpierw wdrożyć powyższe trzy zasady. Wiele osób zaczyna zdawać sobie sprawę, że recykling to skomplikowany system, który też nie jest w pełni skuteczny. Wiele surowców i tak trafia na wysypiska śmieci lub, co gorsza, do oceanów. Pamiętaj więc, że recykling nie jest odpowiedzią na styl życia zero waste. Odmowa, ograniczanie i ponowne użycie pomogą Ci odnieść większy sukces w podróży w zgodzie z naturą i przyniosą większe korzyści naszej planecie. Przetwarzaj zatem dopiero to co zostanie. A jeśli recykling jest wciąż dla Ciebie wyzwaniem, z pomocą przyjdzie Ci wyszukiwarka https://segregujna5.um.warszawa.pl/
Rot / Kompostuj
Kompostowanie, czyli gnicie to zasadniczo naturalny recykling materiałów organicznych. Badania wykazują, że co roku wyrzuca się 1/3 ilości produkowanej żywności nadającej się do spożycia lub wykorzystania (*Raport Ziemianie Regulują, Kantar 2020). Dlatego bardzo sensowne jest kompostowanie w domu, aby nie kierować tych odpadów na wysypiska, gdzie nie ulegną prawidłowemu rozkładowi i przyczynią się do zanieczyszczenia powietrza oraz gleby. Kompostowanie przydomowe staje się coraz popularniejsze i łatwiejsze do wykonania. Jeśli nie masz jednak miejsca, gdzie możesz te odpady wywieźć, użyj pojemnika BIO (to ten brązowy). Tam jednak powinny trafić wyłącznie resztki roślinne – bez zawartości tłuszczu: obierki, ogryzki, ugotowane lub surowe warzywa takie jak marchew, ziemniaki, seler. Ale wszystkie inne potrawy – mięso, kości, ryby, ciasto, sałatkę musimy wyrzucić do kontenera na odpady zmieszane. Jedyne akceptowalne odzwierzęce odpady w kontenerze BIO to skorupki jaj. Możesz tam również umieścić zużyte torebki herbaty wykonane z papieru oraz fusy po kawie.
Zero Waste to filozofia lub to, co lubimy nazywać rewolucyjnym stylem życia. Natomiast nie chodzi o to, by nagle dokonać rewolucji, a jedynie lepszych dla planety wyborów, tam gdzie to możliwe.