Zdrowie na talerzu latem

Zdrowie na talerzu latem

Zdrowie na talerzu latem

Bogactwo kolorowych warzyw i owoców, które serwuje nam natura latem to potężna dawka witamin i mikroelementów, które są nam potrzebne dla zachowania zdrowia, w tym wzmocnienia odporności organizmu.

Warto wykorzystać ten czas i zmienić lub udoskonalić nawyki żywieniowe, by w dłuższej perspektywie organizm odwdzięczył się nam dobrym samopoczuciem, silną odpornością oraz lepszą kondycją i… nastrojem.

Nawyki żywieniowe i ich zmiana

Do zmiany nawyków żywieniowych potrzebna jest zarówno wiedza, jak i umiejętności. Kluczowe są tu jednak chęci i silna wola – musimy czuć potrzebę zmiany i jej po prostu chcieć. Siła sukcesu tkwi bowiem w naszych codziennych nawykach i liczy się to, co robimy każdego dnia, nie zaś to, co robimy „od czasu do czasu”.

Zmianę sposobu odżywiania warto zacząć od zmiany sposobu myślenia o jedzeniu. Nasze zdrowie, samopoczucie, ilość życiowej energii, wygląd skóry, włosów, sylwetka w 70-80% zależy od tego, co jemy. Warto wsłuchać się w swój organizm i nauczyć się odróżniać głód fizyczny od emocjonalnego. Warto nauczyć się jeść z przyjemnością, ale też świadomie dobierać produkty (czytać etykiety i wybierać produkty jak najmniej przetworzone). Podstawą codziennego menu powinny być jednak produkty, które nie potrzebują etykiet – warzywa, owoce, orzechy, naturalne produkty zbożowe oraz nasiona. Produkty odzwierzęce powinny być traktowane jako dodatek, a nie podstawa menu. Pamiętajmy, że nieprzetworzone produkty roślinne, czyli warzywa i owoce pełne są witamin, składników mineralnych, antyoksydantów i innych fitozwiązków, które tworzą naszemu organizmowi najlepsze warunki do funkcjonowania.

Zdrowe odżywianie

Jedną z istotnych zasad zdrowego odżywiania jest regularne spożywanie posiłków, w odstępach 3-4 godzin. Dzięki temu utrzymujemy prawidłowy poziom glukozy i insuliny we krwi oraz optymalne tempo przemiany materii, co skutkuje szybszą
i wydajniejszą pracą organizmu, spalaniem większej ilości energii,
a regularność posiłków zapobiega napadom głodu i słodyczowym zachciankom.

Każdy dzień warto zaczynać od szklanki ciepłej wody z sokiem
z cytryny lub żurawiny lub owoców granatu. Nawyk ten przyspiesza detoksykację wątroby i całego organizmu oraz nawadnia go. Nawodnienie zaś ma ogromne znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Woda uczestniczy bowiem we wszystkich procesach zachodzących w organizmie człowieka i jest niezbędna do oczyszczania go z toksyn. Woda znajduje się także
w warzywach i owocach, które serwuje nam lato (np. w ogórkach, cukinii, rzodkiewce, arbuzie, truskawkach, grejpfrucie, melonie,
w brzoskwiniach, malinach, ananasie). A im więcej zjemy warzyw
i owoców bogatych w wodę, tym mniej jej musimy pić. Pamiętajmy, że zapotrzebowanie na wodę zależy od masy ciała, trybu życia
i warunków atmosferycznych. W upalne dni potrzebujemy jej znacznie więcej.

Podstawą zdrowego odżywiania jest zdrowe, bogate w warzywa
i naturalne produkty zbożowe śniadanie. Powinno być ono zjedzone dość szybko po wstaniu z łóżka i nie później niż 1 godzinę po przebudzeniu. Ostatni posiłek zaś powinniśmy spożyć ok. 2 godziny przed zaśnięciem i nie później niż o godzinie 22.00.

Co jeść latem by zadbać o zdrowie na dłużej?

Komponując dietę warto wybierać produkty bogate w przeciwutleniacze – czyli witaminy A,C i E oraz minerały np. cynk, mangan, miedź i selen. Warto, by znalazło się w niej jak najwięcej zielonych warzyw oraz owoców jagodowych, które działają przeciwzapalnie i podnoszą naszą odporność. Co obowiązkowo powinno znaleźć się w letnim menu?

  1. Podstawą diety (nie tylko letniej) zawsze powinny być kolorowe warzywa i owoce. Czerwone warzywa (np. czerwona papryka, pomidor lub czerwona kapusta) oraz zielone (np. sałata, bób, brokuł, jarmuż) to doskonałe źródło witamin A, C i E. Warto więc w codzienną dietę wkomponować lekkie, świeże sałatki. Letnie pomidory nie tylko świetnie smakują, ale są też świetnym źródłem likopenu, który wzmacnia serce. Zawierają też dużo błonnika, witaminy C i potasu.
  2. Latem zalecane jest też spożywanie dużej ilości pomarańczowych warzyw i owoców (np. dynia, morele, brzoskwinie), które pomagają walczyć z przemęczeniem oraz regulują ciśnienie tętnicze. Warto też sięgać po marchewki, ponieważ ich zbawienne działanie pomoże w zachowaniu świetnej kondycji włosów i paznokci oraz wpłynie na korzystny wygląd i barwę naszej skóry. Ponadto błonnik zawarty w marchewce skutecznie obniża cholesterol i wspomaga perystaltykę jelit.
  3. Warto jeść cytrusy, głównie cytryny, pomarańcze i grejpfruty, które działają na organizm orzeźwiająco i gwarantują odświeżenie w trakcie upałów.
  4. Sięgajmy jak najczęściej po arbuzy – im czerwieńsze tym lepsze, ponieważ zawierają więcej wzmacniającego serce likopenu. Zawierają też pektyny i błonnik, które wspomagają perystaltykę jelit i wywołują uczucie sytości. Arbuzy zawierają też dużą ilość wody, więc pomagają nawodnić organizm.
  5. Owoce jagodowe – czyli truskawki, maliny, jagody, borówki, porzeczki to obowiązkowa, codzienna przekąska! Oprócz tego, że dostarczają nam cennych przeciwutleniaczy i działają przeciwzapalnie, wzmacniają nasz wzrok. Lato to idealny czas na mrożenie owoców i regularne spożywanie ich jesienią i zimą. Możemy też pokusić się o przygotowanie domowych soków, które w chłodniejsze dni dodamy do zdrowych owsianek, koktajli czy też zimowej herbaty.
  6. Melony – niezastąpione w gorące dni, dostarczą prowitaminy A, ważnej dla skóry i układu odpornościowego, witaminy C oraz kwasu foliowego.
  7. Czereśnie, wiśnie, czarne porzeczki, czarne jagody, a także szpinak i cebula to produkty, których nie może zabraknąć w diecie osób z cerą naczynkową, ze względu na kwercetynę, czyli jednego z flawonoidów, który wzmacnia naczynia krwionośne. Ponadto pomaga on w leczeniu hemoroidów i żylaków, rozszerza naczynia krwionośne i zmniejsza ryzyko miażdżycy. Ma też silne działanie przeciwzapalne, przeciwalergiczne i wzmacniające odporność
  8. Natka pietruszki – wyjątkowo bogata w witaminę C (wspierającą odporność) oraz żelazo. Natka pietruszki jest świetnym zamiennikiem dla mięsa, strączków oraz jaj i możemy ją stosować zarówno jako przyprawę do dań obiadowych, jak też jako dodatek do smoothies, koktajli i sałatek.
  9. Brokuły i kalafiory serwujmy na obiad na zmianę z ziemniakami i ryżem. Są świetnym źródłem prowitaminy A, witamin z grupy B1, B2, PP oraz wapnia, fosforu, żelaza i magnezu.