Przepisami podzieliły się Sylwia Leuto i Aleksandra Piętka z Zespołu Komunikacji Korporacyjnej w Unum.
Sałatka z brokułem i nowalijkami
Składniki:
- 1 brokuł
- 1 średni ogórek szklarniowy
- 2 garści pomidorków koktajlowych
- 1 pęczek rzodkiewek
- cebula dymka
- 3 jajka
- 1 opakowanie sera feta lub sera z niebieską pleśnią
- garść nasion słonecznika
- sos: 2 ząbki czosnku, 2 łyżki majonezu, mały jogurt naturalny,
sól i pieprz
Wykonanie:
Podziel brokuł na różyczki i ugotuj al dente (5-6 minut). Ugotuj jajka na twardo (10 minut), a następnie pokrój je w grubą kostkę lub ćwiartki. Pokrój ogórka na półplasterki, rzodkiewki na grube plastry, a pomidorki przekrój na pół. Pokrój w kostkę ser feta/
ser z niebieską pleśnią. Porada: możesz zrobić sałatkę ze smażonym camembertem. Pokrój ser na 8 kawałków. Każdy z nich zanurz w rozbełtanym jajku, obtocz w bułce tartej i usmaż na oleju.
Odsącz usmażony ser na ręczniku papierowym. Przygotuj sos: czosnek drobno posiekaj i przełóż do miseczki, dodaj majonez
i jogurt naturalny, dopraw solą i pieprzem. Posiekaj cebulę dymkę.
Ułóż sałatkę warstwowo w misie: wyłóż na dno brokuły i pomidorki, polej połową sosu, dodaj jajka, ogórka i rzodkiewkę, polej resztą sosu, na wierzch dodaj wybrany ser, posyp dymką i ziarnami słonecznika.
Na stole na pewno pięknie będzie prezentować się quiche – wytrawna tarta. Nie dość, że jest pyszna i prosta do wykonania,
to możesz do niej dodać praktycznie wszystko, co chcesz.
Składniki:
Kruche ciasto:
- 300 gramów mąki (niecałe 2 szklanki)
- 150 gramów masła (3/4 kostki)
- 1 jajo
- szczypta soli
Wypełnienie:
- 3 jaja
- 200 g śmietany kwaśniej 18%
- 150 ml śmietanki 30%
- przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- posiekana natka pietruszki
- 100 gramów sera żółtego
Zestawy dodatków:
1. Wędzony boczek/szynka szwarcwaldzka/szynka parmeńska/chorizo, szpinak usmażony z czosnkiem.
2. Usmażona z ulubionymi przyprawami pierś z kurczaka, ugotowane al dente brokuły, pomidorki koktajlowe przekrojone
na pół.
3. Ulubiona wędlina, pieczarki usmażone z cebulką, papryka pokrojona w kostkę.
4. Ugotowane buraki pokrojone w plastry, ser kozi/ser z niebieską pleśnią, orzechy włoskie.
5. Cztery sery: mozzarella, parmezan, ricotta, camembert lub inne ulubione sery, np. cheddar, pomidorki koktajlowe przekrojone
na pół.
Wykonanie:
Przygotuj kruche ciasto: masło pokrój na kawałki i wrzuć do misy
z mąką, wbij jajo, dodaj sól. Wyrób ciasto i uformuj je w kulę,
a następnie zawiń w folię i odłóż do lodówki na 1 godzinę.
Potem ciasto rozwałkuj do średnicy większej niż forma pod tartę (musisz wyłożyć również ranty blaszki). Piekarnik nagrzej do 180 stopni z opcją pieczenia góra-dół. Ciasto w formie ponakłuwaj widelcem i wstaw do piekarnika. Piecz je do 20 minut, a potem wyjmij. Porada: jeśli nie masz czasu na przygotowanie kruchego ciasta, upiecz w foremce ciasto francuskie zgodnie z instrukcją
na opakowaniu. Przygotuj wypełnienie: do miski wbij 3 jaja, wlej śmietankę i dodaj śmietanę kwaśną. Dołóż starty ser, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Całość wymieszaj. Do gotowej masy dodaj wybrany zestaw dodatków. Całość wylej
na podpieczony spód ciasta kruchego. Formę ponownie umieść
w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Quiche piecz ok. 30-35 minut. Tartę można podawać zarówno na ciepło, jak i po całkowitym ostygnięciu.
A teraz czas na tartę na słodko! Poniżej znajdziecie prosty przepis na kruchą i maślaną tartę z rabarbarem. A jeśli jesteście czekoholikami, to proponujemy Wam wersję z ganachem czekoladowym.
Składniki:
- 300 gramów mąki pszennej (1 i ¾ szklanki)
- 80 gramów cukru pudru (6 łyżek)
- 1 kostka masła (200 gramów)
- szczypta soli
- 650 gramów rabarbaru
- 1 łyżeczka cynamonu (jeśli lubisz)
- 2 łyżki cukru trzcinowego
Wykonanie:
Do miski wsyp mąkę, dodaj szczyptę soli i cukier puder.
Zimne masło prosto z lodówki pokrój w kostkę i dodaj do reszty składników. Zagnieć ciasto, uformuj je w kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 1 godzinę. Foremkę o średnicy 24 cm wysmaruj masłem. Rabarbar umyj, pokrój w grube plastry,
ale nie grubsze niż 1 centymetr. Ciasto wyjmij z lodówki, podziel
na dwie części i jedna z nich rozwałkuj, tak aby pasowała
do foremki. Na formę z ciastem wyłóż rabarbar. Całość posyp cynamonem i cukrem trzcinowym. Drugą połówkę ciasta kruchego także rozwałkuj i podziel na plaski. Na cieście ułóż kratkę z pasków ciasta. Formę z tartą rabarbarową umieść na środkowej półce
w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Ustaw opcję pieczenia góra/dół. Ciasto piecz 45-50 minut, aż zrobi się rumiane.
Ganache czekoladowy:
Składniki:
- 200 gramów dowolnej czekolady
- 200 ml śmietanki 30% (kremówka)
- żelatyna
Do ganache wybierz ulubioną czekoladę – może być to czekolada biała, mleczna lub gorzka. W garnku podgrzej śmietanę kremówkę. Nie musi się zagotować – wystarczy, że będzie bardzo ciepła. Wyłącz źródło ciepła, na którym podgrzewasz śmietankę.
Do garnka wrzuć pokruszoną czekoladę i mieszaj do połączenia składników. Możesz całość lekko podgrzać. Kiedy masa jest już jednolita, dodaj 2 łyżeczki żelatyny. Możesz całość zblendować,
aby uzyskać gładką konsystencję. Ostudź ganache czekoladowy
i następnie wylej na tartę. Całość trzymaj w lodówce co najmniej
8 godzin. Deser możesz udekorować świeżymi owocami.
Niedługo po rabarbarze zacznie się sezon na agrest.
Na pewno każdy poprosi o dokładkę sernika na zimno
z agrestem.
Składniki:
- opakowanie biszkoptów
- 1 kg mielonego twarogu, np. z kubełka
- 4 galaretki agrestowe
- 1 litr wody
- 500 gramów agrestu
- dodatkowa garść dostępnych owoców sezonowych,
np.: jagód, porzeczek, borówek
Wykonanie:
Przygotuj galaretkę: zawartość 4 saszetek galaretki przesyp
do miski i zalej 1 litrem wrzątku. Wymieszaj dokładnie i odstaw
do całkowitego przestudzenia. Tortownicę (o średnicy min. 30 cm)
lub inną blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Na dno wyłóż biszkopty. W misce umieść mielony ser twarogowy i wlej połowę przestudzonej galaretki. Wymieszaj masę dobrze i wstaw
do lodówki. Gdy masa zgęstnieje, wylej ją ostrożnie do formy
na biszkopty. Gdy sernik będzie wystarczająco sztywny, wyłóż
na wierzch wybrane owoce i wylej lekko stężałą pozostałą galaretkę. Zrób to ostrożnie. Gotowe ciasto wstaw do lodówki
na około 4 godziny.
Specjalnie na wielkanocny stół polecamy wytrawne babeczki
z ciasta francuskiego!
Do foremek na muffinki wyłóż kawałki ciasta francuskiego – pamiętaj o posmarowaniu foremek masłem, aby ciasto nie przywarło. Upiecz je zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Na upieczone „kubeczki” wyłóż serek do smarowania o smaku chrzanowym i kawałki łososia wędzonego, całość skrop cytryną
i udekoruj koperkiem. Możesz także na „kubeczek” z ciasta francuskiego położyć ser z niebieską pleśnią, dodać plasterek gruszki, a całość udekorować szynką parmeńską.
Goście będą zachwyceni!