Możesz to zrobić kilkoma prostymi, domowymi sposobami:.
Jak najwięcej odpoczywaj. Organizm ma wtedy więcej siły do walki z patogenami. Odpoczynek to nie tylko rezygnacja z pracy fizycznej, ale też od używania laptopa i smartfona!Dużo pij. Odpowiednie nawodnienie jest podstawą w leczeniu przeziębienia, ponieważ gorączka (nawet niewielka) oraz katar, odwadniają nasz organizm. Dzięki właściwemu nawodnieniu zalegająca wydzielina stanie się rzadsza i łatwiej będzie ją usunąć, a suchy kaszel i katar szybciej miną. Co najlepiej pić?
Dużo pij. Odpowiednie nawodnienie jest podstawą w leczeniu przeziębienia, ponieważ gorączka (nawet niewielka) oraz katar, odwadniają nasz organizm. Dzięki właściwemu nawodnieniu zalegająca wydzielina stanie się rzadsza i łatwiej będzie ją usunąć, a suchy kaszel i katar szybciej miną. Co najlepiej pić?
- Woda (zmineralizowana lub mineralna). Popijaj też wodę z dużą ilością soku malinowego lub z czarnego bzu. Dobra będzie też herbatka z poziomek lub z dzikiej róży – bardzo dobrze nawilżają bolące gardło.
- Herbata wzbogacona o przeciwzapalne dodatki: imbir, miód czy też kurkumę wraz z pieprzem cayenne.
- Ziołowy napar z tymianku, który działa przeciwzapalnie i wykrztuśnie
- Napar z mięty, która pomaga zbić gorączkę
- Napar z lipy, której składniki działają napotnie, co wspiera walkę z gorączką oraz pomaga pozbyć się z organizmu toksyn oraz metabolitów
- Rumianek, z którego napar pomaga w walce z katarem. Napar z rumianku można też stosować do inhalacji, ponieważ nawilża śluzówki i redukuje ich obrzęk
Włącz dietę wspierającą odporność i powrót do zdrowia:
- Rozgrzewające zupy, które są nie tylko źródłem błonnika, witamin i minerałów pochodzących z warzyw, ale także białka pochodzącego z mięsa. Zupy dodatkowo także nawadniają i chronią organizm przed utratą elektrolitów. Na szczególną uwagę zasługuje domowy rosół, który rozgrzewa, syci i dodaje sił do walki z chorobą.
- Zielone warzywa liściaste (z uwagi na chlorofil, witaminę C, a także działanie przeciwzapalne) oraz fioletowe owoce.
- Produkty bogate w witaminę C – czyli cytrusy (które można też dodać do wspominanej wcześniej herbatki), natkę pietruszki, maliny, owoce dzikiej róży, żółtą i czerwoną paprykę, kiwi, brokuły, brukselkę oraz jarmuż.
- Przyprawy o działaniu przeciwzapalnym: oregano, tymianek, cynamon, chili, kurkuma, imbir, majeranek
- Chrzan – działa wykrztuśnie (a jeśli jesz go w zupie dodatkowo nawadniasz organizm)
- Cebula i czosnek – które skutecznie likwidują wirusy, bakterie i również działają przeciwzapalnie i antybakteryjnie.
- Ciepłe mleko z dodatkiem miodu u czosnku. Zaleca się je osobom z dolegliwościami gardła.
Regularnie wietrz mieszkanie, by na bieżąco pozbywać się otaczających Cię bakterii i wirusów. Dbaj też o to, by w pomieszczeniu, w którym przebywasz powietrze było odpowiednio nawilżone. Możesz do tego użyć specjalnego nawilżacza lub też ustawić przy kaloryferze miskę z gorącą wodą (opcjonalnie możesz dodać kilka kropli olejku eterycznego).
Nacieraj ciało maściami rozgrzewającymi. Najlepiej sprawdzą się te, które zawierają ekstrakty z mentolu, eukaliptusa lub kamfory. Maść najlepiej wcierać wieczorem, przed snem w klatkę piersiową lub w plecy. Zabieg taki świetnie rozgrzewa, a także z uwagi na unoszący się zapach olejków eterycznych, przynosi ulgę w katarze i kaszlu.
Pamiętaj jednak, że domowe sposoby leczenia same nie wyleczą wszystkich infekcji. Zawsze warto udać się do lekarza, który w razie niepokojących objawów zaleci leczenie farmakologiczne. Jest to niezwykle ważne, ponieważ powikłania po grypie i anginie mogą być groźne.
Nieleczona lub leczona w nieodpowiedni sposób angina grozi nawrotem choroby oraz zwiększa ryzyko pojawienia się niebezpiecznych i często trudnych do wyleczenia powikłań takich jak:
- Ropień okołomigdałkowy, który wymaga szybkiego wdrożenia leczenia, polegającego na drenażu ropnia i antybiotykoterapii
- Zapalenie ucha środkowego
- Zapalenie zatok przynosowych
- Zapalenie płuc
- Zapalenie szyjnych węzłów chłonnych
- Zapalenie wsierdzia
- Zapalenie opon mózgowo – rdzeniowych
- A także, jako późniejsze (pojawiające się nawet po upływie 30 dni od pierwotnego zakażenia) powikłania anginy: kłębuszkowe zapalenie nerek oraz gorączka reumatyczna, która prowadzi do uszkodzeń stawów oraz serca
Grypa z kolei zazwyczaj przebiega w sposób niepowikłany. Jednak w niektórych przypadkach ryzyko komplikacji znacznie się zwiększa. Na powikłania pogrypowe narażone są głównie osoby starsze powyżej 65. roku życia, ale także dzieci, szczególnie te do 2. roku życia. Grypa może też być niebezpieczna dla osób chorujących na schorzenia układu oddechowego (np. astma, POChP), układu krążenia, nerek, wątroby, krwi oraz cukrzycę. Jakie mogą być powikłania po grypie
- Zaostrzenie choroby przewlekłej
- Zapalenie płuc
- Zapalenie ucha środkowego
- Zapalenie zatok obocznych nosa
- Powikłania sercowe
- Zapalenie mięśni
- Powikłania oczne i wtórne infekcje bakteryjne (zapalenie spojówek, zapalenie nerwu wzrokowego, retinopatii, zapalenie błony naczyniowej oka)
- U dzieci częstym powikłaniem są także drgawki gorączkowe, które często wiążą się z koniecznością hospitalizacji.