Wróć do artykułów

Słodkie jesienne dary natury – jabłka, gruszki i śliwki

Słodkie jesienne dary natury – jabłka, gruszki i śliwki
Jesień to czas, kiedy przyroda obdarza nas bogactwem smaków i aromatów, a szczególne miejsce zajmują jabłka, gruszki i śliwki. To właśnie teraz, gdy dni stają się krótsze, a powietrze chłodniejsze, możemy sięgać po te pyszne owoce, które nie tylko urozmaicą naszą dietę, ale także dostarczą nam cennych składników odżywczych.

Jabłka – symbol jesieni

Jabłka są prawdziwą bombą witaminową. Zawierają witaminę C, która wspiera układ odpornościowy, pomaga w regeneracji tkanek oraz ma działanie przeciwzapalne. Jabłka są bogate w przeciwutleniacze, które chronią nasze komórki przed stresem oksydacyjnym i mogą zmniejszać ryzyko niektórych chorób przewlekłych. Błonnik zawarty w jabłkach wspomaga trawienie, reguluje pracę jelit i pomaga
w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu. Co więcej, gdy regularnie jemy jabłka, obniżamy poziom złego cholesterolu – wówczas funkcje naczyń krwionośnych się poprawiają, co zmniejsza ryzyko chorób serca. Nie zapominajmy o niskiej kaloryczności jabłek, co czyni je idealną przekąską między posiłkami.

Jabłka są dostępne w niezliczonych odmianach – od słodkich, po kwaskowe, co czyni je wszechstronnym składnikiem wielu potraw. Możemy wykorzystać je do różnych wypieków, dodać do sałatek
(np. z marchewką i porem), przyrządzić z nich kompoty, dodać do farszu do kaczki, a także ususzyć.
Jabłka są także doskonałym składnikiem do przygotowywania przetworów – dżemów, musów czy soków. Ich uniwersalność sprawia, że są one niezastąpione w naszej kuchni. Poniżej znajdziemy sprawdzone przepisy, w których królują jabłka.

Placki z jabłkami

Składniki:
2 jaja
Szklanka ciepłego mleka (250 ml)
3 duże jabłka
250 gramów mąki
Pół łyżeczki sody oczyszczonej i proszku do pieczenia
Olej do smażenia

Do misy wbijamy jaja i wlewamy mleko. Wszystko mieszamy rózgą lub używamy miksera.
Następnie dodajemy mąkę, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia. Ponownie mieszamy na
gładką masę. Jabłka obieramy, usuwamy z nich gniazda nasienne i ścieramy je na grubych oczkach.
Dodajemy je do masy i mieszamy. Smażymy placki na rozgrzanym oleju na średnim ogniu.
Po usmażeniu możemy oprószyć je cukrem pudrem.

Ryż zapiekany z jabłkami – idealny na śniadanie

Składniki:
300 gramów sypkiego ryżu
2 szklanki mleka (500 ml)
1 szklanka wody (250 ml)
1 łyżka masła
5 dużych jabłek
2 łyżki cukru
Pół łyżeczki cynamonu
Szczypta soli

Jabłka obieramy i ścieramy na tarce, na grubych oczkach. Przekładamy je do garnka, ustawiamy małą
moc palnika i gotujemy przez 15 minut. Po tym czasie dodajemy cukier i cynamon. Cały czas mieszamy aż nadmiar wody odparuje. Gotowe jabłka odkładamy na bok. Do innego garnka wlewamy wodę oraz mleko i zagotowujemy. Dodajemy ryż i szczyptę soli, całość mieszamy. Gotujemy ok.15 minut. Od czasu do czasu mieszamy masę, a chwilę przed końcem gotowania dodajemy masło. Naczynie żaroodporne smarujmy masłem, dokładnie rozprowadzamy większą cześć ugotowanego ryżu. Wykładamy uprażone jabłka, a następnie resztę ryżu. Naczynie umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (opcja góra-dół) i pieczemy ok. 25 minut. Tak przygotowane danie możemy jeść na zimno i ciepło, z dodatkami takimi jak: lody, kwaśna śmietana, banany, rodzynki, serek waniliowy.

Gruszki – słodka doskonałość

Gruszki są źródłem wielu ważnych dla nas składników odżywczych, takich jak: witaminy z grupy B (zwłaszcza B6 i kwas foliowy), które są istotne dla naszego metabolizmu, oraz minerały: potas, magnez oraz miedź, która wspomaga produkcję kolagenu – ważnego dla naszej skóry. Co więcej, gruszki są doskonałym źródłem błonnika pokarmowego, który wspomaga trawienie, poprawia pracę jelit
i zapobiega zaparciom. Dzięki niskiej zawartości kalorii, podobnie jak jabłka, są świetnym wyborem
dla osób dbających o sylwetkę.

Gruszki, z ich delikatną, słodką konsystencją, są owocami, które idealnie komponują się zarówno
w słodkich, jak i wytrawnych potrawach. Możemy je zapiekać z orzechami czy podawać z serami pleśniowymi – gruszki doskonale balansują słone i wytrawne smaki, tworząc wyrafinowane połączenia.
Co więcej, gruszki, podobnie jak jabłka, możemy przechowywać na zimę, robiąc z nich przetwory.
Dżemy gruszkowe, konfitury czy syropy sprawią, że nawet w środku zimy poczujemy smak złotej jesieni.

Sprawdźmy pyszne przepisy na wytrawne dania z gruszką.

Pieczone gruszki

Składniki:
Kilka gruszek
100 gramów dowolnego sera pleśniowego
Garść orzechów włoskich
1 łyżka oliwa
Sos: 5 łyżek oliwy, 2 łyżki soku z cytryny, 1 łyżeczka miodu, szczypta soli i pieprzu

Gruszki przekrajamy na pół. Usuwamy z nich gniazda nasienne. Przekładamy je na blaszkę – otworem
do góry. Pędzelkiem kuchennym smarujemy gruszki oliwą. Wykładamy na nie kawałki sera pleśniowego
i orzechy włoskie. Blaszkę umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (opcja góra-dół). Pieczemy gruszki ok. 25 minut. Przygotowujemy sos, dodając do miseczki wszystkie składniki,
i polewamy nim upieczone gruszki.

Sałatka z gruszką

Składniki:
Opakowanie szpinaku lub rukoli
2 gruszki
200 gramów sera brie lub camembert
Garść orzechów włoskich
Sos: 3 łyżki soku z cytryny, 5 łyżek oliwy, pół łyżeczki soli i pieprzu
Dodatki: szynka parmeńska, słonecznik, grzanki

Szpinak lub rukolę wykładamy na półmisek. Gruszki obieramy i kroimy w plasterki. Ser kroimy a orzechy siekamy. Wszystko wykładamy na półmisek. Robimy sos, łącząc wszystkie składniki, polewamy nim składniki w misie. Dodajemy ewentualne dodatki.

Śliwki – słodycz w najlepszym wydaniu

Śliwki to prawdziwe bogactwo składników odżywczych. Zawierają błonnik, który reguluje pracę jelit
i zapobiega zaparciom. Dodatkowo, śliwki są bogate w witaminę A, która wpływa korzystnie na nasz wzrok i naszą skórę, oraz zawierają potas, który pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi.
Nie zapominajmy o suszonych śliwkach, które są prawdziwym superfood. Są bogate
w przeciwutleniacze, żelazo i witaminy z grupy B, pomagają nam w walce z przemęczeniem i wspierają naszą odporność. Suszone śliwki to także naturalny sposób na poprawę trawienia.

Śliwki mają mnóstwo zastosowań: od przetworów, przez wypieki, aż po suszone wersje, które możemy dodawać do wielu potraw. Jednym z najbardziej znanych jesiennych przysmaków ze śliwek są powidła. Śliwki doskonale sprawdzają się także w deserach, takich jak ciasta drożdżowe czy tarty. Możemy je także łączyć z mięsem, tworząc ciekawe kompozycje smakowe. Przykładem są pieczone mięsa, np. schab, z dodatkiem śliwek, które nadają potrawom wyjątkowej słodyczy i głębi smaku.

Poniżej znajdziemy przepis na idealny i prosty deser ze śliwkami.

Śliwki pod kruszonką

Składniki:
500 gramów śliwek
100 gramów masła
100 gramów cukru
200 gramów mąki

Przygotowujemy kruszonkę: mąkę, cukier i masło przekładamy do misy i wyrabiamy dłońmi.
Możemy dodać także szczyptę cynamonu. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni (opcja góra-dół).
Śliwki myjemy, przekrajmy na pół, wyjmujemy pestki. Tak przygotowane śliwki przekładamy do naczynia żaroodpornego i wykładamy na nie kruszonkę. Wstawiamy do piekarnika na ok. 45 minut.
Śliwki z kruszonką możemy jeść jeszcze gorące, np. z gałką lodów, lub po przestudzeniu.

Sprawdźmy także wersję bezglutenową:

Składniki:
500 gramów śliwek
łyżeczka cynamonu
1 szklanka mąki migdałowej
50 gramów masła
¼ szklanki cukru

Do misy przekładamy mąkę migdałową, masło i cukier. Wszystko wyrabiamy dłońmi, aż uzyskamy strukturę mokrego piasku. Śliwki myjemy, przekrajamy na pół i wyjmujemy pestki. Tak przygotowane śliwki prażymy na patelni przez ok. 10 minut, ciągle mieszając. Następnie przekładamy je do naczynia żaroodpornego, posypujemy migdałową kruszonką i zapiekamy w piekarniku przez 20 minut
(170 stopni, opcja góra-dół).

Jabłka, gruszki i śliwki nie tylko wzbogacają nasze codzienne menu, ale także przyczyniają się do poprawy naszego zdrowia. Dzięki nim możemy przygotować pyszne dania i przekąski, które dodadzą nam energii, wzmocnią nasz organizm w chłodniejszych miesiącach oraz są naturalnymi słodyczami
w naszej diecie.