Przygotuj się na jesień. Wzmocnij swoją odporność i zdrowo przejdź przez chłodne dni.

Przygotuj się na jesień. Wzmocnij swoją odporność i zdrowo przejdź przez chłodne dni.

Przygotuj się na jesień. Wzmocnij swoją odporność i zdrowo przejdź przez chłodne dni.

Dzisiaj bardziej niż kiedykolwiek wcześniej rozumiemy, że zbudowanie i utrzymanie silnej odporności chroni nie tylko nasze zdrowie, ale też zdrowie najbliższych nam osób. Coraz większą uwagę przywiązujemy do zdrowego stylu życia, bo wiemy, że za przeważającą większością infekcji stoi niedostateczna reakcja układu immunologicznego. Wraz z nadejściem jesieni i często pierwszych przeziębień przypominamy sobie o tym jeszcze bardziej. To jest właśnie odpowiedni moment na zadbanie o naszą odporność, jak? Podpowiadamy!

1. Zaczynaj dzień od porządnego śniadania. Regularne odżywianie sprawia, że komórki układu odpornościowego walczą z drobnoustrojami. Śniadanie powinno być lekkie, pożywne i bogate w zdrowe warzywa. Bardzo ważne jest to, byśmy jedli je w ciągu godziny od wstania z łóżka.

2. Pamiętaj o witaminach i minerałach… których nasz organizm bardzo potrzebuje. Staraj się dostarczać je z pożywieniem:

  • witamina A − wpływa na zwiększenie wytwarzanych ciał odpornościowych. Chroni organizm przed infekcjami, szczególnie dróg oddechowych. Znajdziesz ją w maśle, jajach, mleku, serze i w marchwi.
  • witamina B6 – jej obecność jest bezwzględnie konieczna do produkcji przeciwciał i czerwonych ciałek krwi. Jej źródłem są otręby pszenne, kiełki pszenicy, orzechy, soja, melon, mięso wieprzowe.
  • witamina C – chyba najbardziej znana i często stosowana. Chroni organizm przed działaniem wolnych rodników i innych toksyn. Znajduje się w owocach dzikiej róży, cytrusach, papryce, pomidorach, natce, szpinaku i brokułach.
  • witamina D – wpływa bezpośrednio na aktywność limfocytów i sprawia, że lepiej radzą sobie z różnymi patogenami. Gdy jest jej w organizmie za mało, łatwiej nam zachorować na grypę czy przeziębienie. Witaminę D znajdziemy w maśle, żółtku jaja oraz w tłustych morskich rybach.
  • witamina E – to silny przeciwutleniacz, który chroni organizm przed szkodliwymi substancjami. Jej źródłem są nasiona słonecznika, orzeszki laskowe, soja, gruboziarniste pieczywo, olej słonecznikowy i rzepakowy.
  • żelazo – zwiększa odporność organizmu i zapobiega przemęczeniu. Żelazo znajduje się w burakach, brukselce, szpinaku, szczypiorku, jajach, wątróbce, ostrygach, natce pietruszki, fasolce oraz w czerwonym mięsie.
  • magnez – znany jako lekarstwo działające przeciwstresowo. Znajdziesz go w gorzkiej czekoladzie, kakao, kaszy gryczanej, bananach, migdałach, figach oraz w otrębach pszennych.
  • cynk −  który chroni nas przed wolnymi rodnikami. Ma działanie przeciwzapalne. Produkty bogate w cynk to kasza gryczana, orzechy, żółte sery.

3. Ruch to zdrowie… ale też sposób na usprawnienie pracy układu odpornościowego. Powinniśmy ćwiczyć co najmniej trzy razy w tygodniu przez 30-60 minut. Wskazana jest każda forma ruchu: spacerowanie, bieganie, jazda na rowerze, pływanie, a szczególnie codzienny i energiczny spacer na świeżym powietrzu.

4. Pamiętaj o odpowiedniej diecie. Zdrowa dieta to taka, która dostarcza organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych we właściwych ilościach. To dieta bogata w warzywa i owoce, a uboga w cukier. Zamień słodycze na zdrowe przekąski, które dostarczą organizmowi wspomniane wyżej witaminy i minerały. Mogą to być np. suszone owoce, pestki, orzechy lub zdrowe batony owsiane.

5. Zadbaj o właściwe nawodnienie organizmu. Bardzo dobrym i naturalnym źródłem wielu cennych pierwiastków jest woda. W chłodniejsze dni możemy ją zastąpić rozgrzewającymi, zimowymi herbatami np. z dodatkiem imbiru. Równie dobrze zadziałają herbatki owocowe – np. malinowa, z dzikiej róży lub z czarnej porzeczki.

6. Jedz czosnek i cebulę. Sięgaj po naturalne produkty. Czosnek i cebula wzmacniają układ odpornościowy oraz działają bakteriobójczo. Surowe dodawaj do sałatek i kanapek – tak działają najlepiej. Pamiętaj również o czarnym bzie, imbirze i kurkumie.

7. Ogranicz używki. Alkohol i papierosy niszczą witaminy i zmniejszają ich wchłanialność. Postaraj się ograniczyć je do absolutnego minimum.

8. Dodaj do diety zdrowe tłuszcze i… miód. Kwasy tłuszczowe pochodzenia roślinnego oraz omega-3 dostarczają organizmowi budulca do produkcji hormonów przeciwzapalnych. Do codziennej diety warto dodać olej rzepakowy, oliwę z oliwek, a także olej z czarnuszki.

Miód to kolejny produkt, który pomoże nam wzmocnić odporność. Profilaktycznie możemy jeść 1-2 łyżki lub „słodzić” nim np. herbatę. Jesienią i zimą warto pić wodę z cytryną i miodem, najlepiej tuż po przebudzeniu. Taki napój działa wtedy bardzo regenerująco i wzmacniająco.

9. Nie zapominaj o odpoczynku. Dorosły człowiek potrzebuje około 8 godzin snu na dobę. Powinno się wypoczywać w całkowitej ciemności i ciszy, ponieważ wtedy w szyszynce wydziela się melatonina, która zapewnia m.in. prawidłowy rytm dobowy i funkcjonowanie układu odpornościowego.

10. Hartuj się i korzystaj z sauny. Hartuj swój organizm, aby lepiej znosić zmiany oraz niskie temperatury. Wystarczy brać naprzemienny prysznic: najpierw należy polać się ciepłą wodą, a potem schładzać ją, aż będzie zimna. Zmianę temperatur powtórz 4-5 razy, a prysznic zakończ zimną wodą.

11. Śmiej się na zdrowie i unikaj stresu. Śmiech ma ogromną moc! Głośny, serdeczny, angażujący całe ciało. Wyzwala pozytywne emocje i przez to powoduje wzrost ilości przeciwciał. Aplikuj go w dużych ilościach i bez ograniczeń! Ogranicz za to stres i poszukaj metody, która pozwoli Ci z nim walczyć. Nie bierz na siebie zbyt wielu obowiązków i pamiętaj o relaksie.