KOKTAJL DOBRZE ZBILANSOWANY
- banan – 1 szt.
- truskawki – 50 g
- mleko /skyr – 250 ml (szklanka)
- płatki owsiane – 3 łyżki
- orzechy włoskie lub masło
- orzechowe -1 łyżka
Zmiksuj wszystkie składniki i gotowe!
Wrap z łososiem
- Tortilla pełnoziarnista – 1 sztuka
- Łosoś wędzony – 60g
- Serek naturalny do smarowania- 50g
- Ogórek – 40g
- Sałata- 10g
Tortillę posmaruj serkiem, wyłóż plastry łososia, ogórka i sałatę. Zwiń placek i gotowe!
MAKARON Z INDYKIEM I CUKINIĄ
- Cukinia – 150 g (0,5 sztuki)
- Mięso z piersi indyka, bez skóry – 100 g (1 kawałek)
- Pomidory koktajlowe – 80 g (4 sztuki)
- Makaron pełnoziarnisty – 70 g (1 szklanka)
- Jogurt naturalny, 2% tłuszczu – 40 g (2 łyżki)
- Olej rzepakowy – 10 g ( 1 łyżka)
- Słonecznik, nasiona, łuskane -10 g (1 łyżka)
- Czosnek – 5 g (1 ząbek)
- Zioła prowansalskie – 3 g (1 łyżeczka)
Ugotuj makaron. Mięso pokrój w kostkę, a cukinię w półtalarki. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż kawałki indyka. Następnie dodaj czosnek, cukinię i przyprawy. Smaż, aż cukinia zacznie mięknąć. Wszystko wymieszaj z makaronem, pomidorkami i jogurtem. Podaj z nasionami słonecznika.
SAŁATKA PESTO
- Mięso z piersi indyka, bez skóry – 180 g (1.8 kawałek)
- Pomidory koktajlowe – 160 g (8 sztuka)
- Makaron gryczany – 70 g (1 szklanka)
- Orzechy nerkowca (bez soli) – 30 g (2 łyżki)
- Pietruszka, liście – 18 g (3 łyżeczki)
- Bazylia (świeża) -10 g (10 listków)
- Oliwa z oliwek -10 g (1 łyżka)
Ugotuj makaron. Mięso indyka podduś na patelni bez dodatku tłuszczu lub z dodatkiem odrobiny oliwy. Dolej wody, aby mięso mogło swobodnie się podgotowywać. Indyka można doprawić przyprawami prowansalskimi, suszoną bazylią, tymiankiem, solą himalajską według upodobań. Pomidorki koktajlowe przekrój na połówki.
Pesto: zblenduj garść nerkowców, dodaj bazylię, pietruszkę oraz ząbek czosnku. Następnie dodaj łyżkę oliwy z oliwek. Dopraw do smaku. Całość połącz w misie i dodaj pesto.
SAŁATKA ŚNIADANIOWA Z SERKIEM
- Serek wiejski (naturalny) – 200 g (1 opakowanie)
- Pomidory koktajlowe – 80 g (4 sztuki)
- Ogórek -40 g (1 sztuka)
- Chleb pełnoziarnisty z Żyta – 30 g (1 kromka)
- Oliwki czarne – 15 g (1 łyżka)
- Szczypiorek – 10 g (2 łyżeczki)
- Słonecznik, nasiona, łuskane – 10 g (1 łyżka)
- Olej rzepakowy – S g (0,5 łyżki)
Ogórka pokrój w grubszą kostkę, oliwki w połówki, a pomidorki na ćwiartki. Wszystkie warzywa wymieszaj z serkiem, doprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami. Sałatkę posyp posiekanym szczypiorem i nasionami słonecznika. Skrop olejem i podaj z pieczywem.
HUMMUS Z WARZYWAMI
- Jabłko – 150 g (1 sztuka)
- Pomidory koktajlowe – 60 g (3 szt.)
- Hummus klasyczny – 50 g (5 łyżeczek)
- Ogórek -40g (1 sztuka)
- Oliwki czarne – 15 g (1 łyżka)
- Orzechy włoskie – 15 g (1 łyżka)
Hummus zjedz z kawałkami warzyw, w osobnym pojemniku podaj kawałki jabłka z orzechami.
EKSPRESOWY ORIENTALNY LUNCHBOX
- Tofu naturalne (fortyfikowane Ca) – 90 g (0,5 opakowania)
- Marchew, mrożona – 75 g (0,5 szklanki)
- Papryka Żółta – 70 g (0,5 sztuki)
- Groszek zielony, konserwowy, bez zalewy – 64 g (4 łyżki)
- Makaron Konjac („O kalorii”) – 50 g (0,5 szklanki)
- Masło orzechowe – 15 g (1 ,łyżeczka)
- Słonecznik, nasiona, łuskane – 5 g (0,5 łyżki)
Tofu wraz z papryką i mrożoną marchewką „mini” podduś na patelni. Przełóż do makaronu, udekoruj sosem orzechowym i orzechami/pestkami słonecznika. Sos orzechowy: zmieszaj masło orzechowe z odrobiną soku z cytryny i opcjonalnie odrobią miodu.
Zbliżająca się Majówka kusi nas ogromem aktywności! Nie zapominajmy, że każdy z nas potrzebuje odpowiedniej dawki wartości odżywczych, witamin i minerałów, by organizm odwdzięczył się nam dobrą energią i wigorem!