Zadbajmy o nawodnienie i elektrolity
Podstawową radą, którą słyszymy podczas upałów, jest spożywanie od 2 do 3 litrów wody dziennie. Czasem jednak sama woda nie wystarczy, a nawet, w połączeniu z intensywnym poceniem się, wypłucze z naszego organizmu przydatne elektrolity. Elektrolity są nam potrzebne, gdyż ich niedobór może prowadzić do zaburzenia rytmu serca czy problemów neurologicznych. Źródłem elektrolitów, takich jak sód, potas, wapń czy magnez, są m.in. napoje izotoniczne. Warto jednak zamienić napoje kupowane w sklepach na te przygotowane w domu, dzięki czemu ograniczymy ilość chemii i substancji słodzących dostarczanych do naszego organizmu. Najprostszym sposobem, aby przygotować napój izotoniczny w domu, jest dodanie do wody szczypty soli, miodu i soku z cytryny. Innym naturalnym, bogatym w antyoksydanty izotonikiem jest woda kokosowa.
W trakcie upałów powinniśmy ograniczyć natomiast spożycie kawy i napojów alkoholowych. Są to substancje moczopędne, przez co przyspieszają proces odwadniania organizmu.
Jedzmy sezonowo
Lato to sezon, kiedy wiele owoców i warzyw smakuje najlepiej, a do tego ich cena jest najniższa w sklepach i na bazarkach. Jest to również czas, gdy te produkty zawierają w sobie najwyższy poziom wartości odżywczych. Papryka, maliny czy arbuzy zachwycają nie tylko smakiem, ale także zawartością witamin i właściwościami nawadniającymi organizm, gdyż składają się nawet w 95% z wody! Gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego, złapmy za pachnące truskawki czy pyszne czereśnie, które pozytywnie wpłyną także na pracę naszych jelit i poziom cukru we krwi.
Stawiajmy na lekkostrawne posiłki
W czasie upałów nasz organizm przeznacza bardzo dużo energii na regulowanie temperatury naszego ciała. Aby pomóc sobie w upały warto postawić na lekkie posiłki, dzięki czemu nasz organizm nie będzie musiał wkładać dużo wysiłku w trawienie. By czuć się lekko, unikajmy posiłków z dużą zawartością tłuszczy i cukrów oraz produktów wysoko przetworzonych. Dobrze postawić na świeże owoce i warzywa oraz produkty białkowe, takie jak te pochodzenia roślinnego (np. rośliny strączkowe: soczewica, ciecierzyca, fasola), a także białe mięso (np. kurczak, indyk) i chude ryby (np. dorsz, morszczuk, sola). Świetnym sposobem, aby schłodzić nasz organizm i zadbać o zdrowe jelita, jest spożywanie sfermentowanych produktów mlecznych (kefir, zsiadłe mleko) oraz kiszonek (kiszona kapusta, kimchi).
Latem warto szczególnie zadbać o to, co pijemy i jemy. Wybierając naturalne źródła elektrolitów, sezonowe warzywa i owoce oraz lekkostrawne, wartościowe posiłki, wspieramy nasz organizm w walce z upałem. Odpowiednia dieta i nawodnienie pomogą nam przetrwać gorące dni w dobrej formie i samopoczuciu.