Wróć do artykułów

Dynia – Twoja jesienna przyjaciółka

Dynia – Twoja jesienna przyjaciółka
Gdy kończy się słoneczne lato i zaczyna się złota jesień, na targach i w sklepach pojawia się jesienna królowa. Dynię możemy wykorzystać do dekoracji swojego domu, ale to nie wszystko! Jest wspaniałym urozmaiceniem na jesiennym talerzu – możemy dodawać ją do wielu dań – zarówno wytrwanych, jak i słodkich. Co więcej, ma wiele właściwości zdrowotnych, które wspomagają funkcjonowanie naszego organizmu.

Bogactwo witamin i minerałów

  • Witamina A: Dynia jest doskonałym źródłem beta-karotenu, który jest przekształcany w witaminę A przez nasz organizm. Ta witamina wspomaga zdrowie oczu, skóry i układu odpornościowego.
  • Witamina C: Pomaga w produkcji kolagenu, wspiera odporność i przyspiesza gojenie ran.
  • Witamina E: Działa jako silny przeciwutleniacz, wspierając zdrowie skóry.

Działanie antyoksydacyjne

Dynia zawiera przeciwutleniacze, takie jak beta-karoten, witaminy C i E, które pomagają w walce
z wolnymi rodnikami. Dzięki nim zmniejsza się ryzyko chorób serca, nowotworów oraz spowalniają się procesy starzenia.

Wsparcie wzroku

Dzięki wysokiej zawartości beta-karotenu, luteiny i zeaksantyny dynia chroni przed zwyrodnieniem plamki żółtej i innymi chorobami oczu, poprawiając ostrość widzenia, zwłaszcza w ciemności.

Niskokaloryczność

Dynia jest niskokaloryczna, co czyni ją idealnym składnikiem diety dla osób dbających o wagę. Ma niską zawartość tłuszczu, a jednocześnie jest bogata w błonnik, co wspiera uczucie sytości i zdrowe trawienie.

Wsparcie dla układu odpornościowego

Dzięki obecności witamin A i C dynia wzmacnia układ odpornościowy, pomagając organizmowi skuteczniej bronić się przed infekcjami, zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym. Przeciwutleniacze
i inne związki obecne w dyni mają działanie przeciwzapalne, co pomaga w łagodzeniu stanów zapalnych w organizmie.

Zdrowe kości

Dynia zawiera wapń, magnez i fosfor, które wspomagają budowę i regenerację kości, co jest ważne dla zdrowia kości i zębów.

Dzięki tym wszystkim właściwościom, dynia jest doskonałym elementem zdrowej diety, szczególnie
w okresie jesienno-zimowym. Warto włączyć ją do diety – dlatego sprawdźmy zdrowe przepisy!

Składniki:

  • 1 kg dyni (obranej i pokrojonej w kostkę)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • 1 ziemniak
  • kawałek świeżego imbiru (ok. 2 cm)
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 200 ml mleka kokosowego (opcjonalnie)
  • sól, pieprz, kurkuma
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:

  1. Na rozgrzanej oliwie podsmażmy cebulę i czosnek.
  2. Dodajmy pokrojone warzywa: marchewkę, ziemniaka oraz imbir. Smażmy przez kilka minut.
  3. Dodajmy dynię i zalejmy bulionem warzywnym. Gotujmy na małym ogniu przez 20-30 minut,
    aż warzywa zmiękną.
  4. Zblendujmy całość na gładki krem. Dodajmy mleko kokosowe, sól, pieprz i kurkumę do smaku.
  5. Podawajmy z grzankami lub pestkami dyni.

Składniki:

  • 400 g puree z dyni (upieczona dynia i zblendowana na gładko)
  • 2 jajka
  • 200 g cukru
  • 150 ml oleju
  • 300 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
  • garść orzechów włoskich (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. Ubijmy jajka z cukrem na puszystą masę. Dodajmy olej i puree z dyni, dokładnie wymieszajmy.
  2. W osobnej misce wymieszajmy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i sól.
  3. Połączmy składniki suche z mokrymi, dodając orzechy, jeśli lubimy.
  4. Wlejmy ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczmy w temperaturze 180°C przez około 40-50 minut, aż patyczek włożony do ciasta będzie suchy.
  5. Po ostygnięciu ciasta, możemy je posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.

Składniki:

  • 300 g makaronu (np. penne lub spaghetti)
  • 400 g puree z dyni
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 ml śmietany 30%
  • 50 g parmezanu
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:

  1. Ugotujmy makaron według instrukcji na opakowaniu.
  2. Na oliwie podsmażmy cebulę i czosnek, a następnie dodajmy puree z dyni.
  3. Wlejmy śmietanę, doprawmy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotujmy na małym ogniu przez kilka minut, aż sos się zagęści.
  4. Wymieszajmy sos z ugotowanym makaronem i posypmy całość startym parmezanem.
  5. Podawajmy od razu, możemy dodać świeże zioła, np. pietruszkę lub bazylię.

Dynia swoją wszechstronnością zachwyca – nie tylko jest piękną ozdobą, ale wspaniale wzbogaca naszą dietę. Warto korzystać z sezonowości i bogatego smaku tego jesiennego warzywa.