Wróć do artykułów

Śniadanie na 4 sposoby

Śniadanie na 4 sposoby
Ludowe przysłowie mówi, żeby śniadanie zjeść samemu, obiad z przyjacielem, a kolację oddać swojemu wrogowi. Dlaczego, bo śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, a jego brak wpływa na naszą energię w ciągu dnia. Z pewnością wielu z nas choć raz w swoim życiu odczuło złe samopoczucie, rozdrażnienie i gorszą kondycję intelektualną na skutek braku śniadania. Poniżej znajdziemy kilka informacji o zaletach tego pierwszego posiłku.

Pożywny pierwszy posiłek jest potrzebny zarówno dorosłemu, jaki dzieciom po to, żeby obudzić do działania nasz organizm ze snu. Dzięki śniadaniu łatwiej utrzymać prawidłową masę ciała, gdyż zapobiega w ciągu dnia napadom głodu, podczas których chętniej sięgamy po niekoniecznie zdrowe przekąski. Pożywny posiłek o poranku gwarantuje nam również lepszą koncentrację w szkole czy pracy oraz większą kreatywność.

Zwyczaje śniadaniowe

Z badania przeprowadzonego w 2018 roku przez firmę Danae na zlecenie McDonald’s wynika, że ok. 83 proc. Polaków deklaruje, że mimo porannego pośpiechu dzień zaczyna od śniadania. To dobry wynik, świadczący o tym jak dużą wagę przywiązujemy do tego posiłku. Niestety, spożywane przez nas pokarmy są często monotonne. Polacy najczęściej jedzą śniadania składające się z pieczywa, wędlin i sera czy też gotowych słodzonych produkty mlecznych.

Natomiast pełnowartościowe śniadanie powinno dostarczać trzech podstawowych składników: węglowodanów, białka i błonnika. Węglowodany dają nam energię na początek dnia i tu najlepiej sprawdzi się pełnoziarniste pieczywo, płatki zbożowe, musli czy otręby. Białko gwarantuje nam energię na dłużej i daje uczucie sytości, a najlepszym jego źródłem są rośliny strączkowe, jajka i nabiał (mleko, sery, jogurty i kefiry). Błonnik z kolei zmniejsza uczucie głodu. Najlepiej dostarczyć go wraz z owocami i warzywami.

Śniadanie – najlepsze w weekend

Znacznie więcej uwagi temu, co jemy na śniadanie poświęcamy w weekendy. Gdy mamy więcej czasu, na stole pojawiają się zarówno zimne, jak i ciepłe potrawy oraz zdrowe dodatki w postaci owoców oraz warzyw. Ale przecież zasługujemy na doskonałe śniadania nie tylko w weekendy, dlatego przedstawiamy kilka przepisów na szybkie i zdrowe śniadania, łatwe do przyrządzenia w tygodniowym, porannym pośpiechu.


Królewski omlet

Omlet to doskonały pomysł na zdrowe i pożywne rozpoczęcie dnia. To bardzo proste danie, które daje wiele smakowych możliwości.

Składniki na jedną porcję:

  • 1 łyżeczka mąki (np. pełnoziarnistej, gryczanej),
  • 1 pomidor (lub pomidorki koktajlowe),
  • garść świeżego szpinaku,
  • ćwierć małej cebuli,
  • 1 ząbek czosnku,
  • masło,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Żółtka trzeba oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę, następnie wymieszać je z żółtkami i mąką. Wylać na patelnię i smażyć na maśle jak klasyczny omlet, do zrumienia obydwóch stron. Zsunąć na talerz. Teraz pora na farsz. Należy na rozgrzanej patelni zeszklić posiekaną cebulę, dodać umyty szpinak i ząbek czosnku. Wszystko dokładnie wymieszać i dusić przez chwilę. Doprawić solą i pieprzem i całość przełożyć na omlet. Et voilà!

Czy wiesz, że…

Omlet zawiera dużo witaminy D, która pomaga zapobiegać nadciśnieniu, chorobom serca, alergii, anemii oraz cukrzycy.


Kasza manna z owcami

Wielu kasza manna kojarzy się z dzieciństwem. Największą zaletą kaszy jest jej lekkostrawność, więc łatwo od niej zacząć śniadanie. Można też zwykłą kaszę zastąpić razową lub orkiszową, które zawierają więcej błonnika.

Składniki na jedną porcję:

  • 2-3 łyżki kaszy manny,
  • 1 szklanka mleka (krowie 1,5 – 2% lub roślinne),
  • 3-4 łyżki owoców (jagody, maliny, sezonowe lub mrożone),
  • miód.

Sposób przygotowania:

Zagotuj mleko i wsyp kaszę. Gotuj na małym ogniu, mieszając aż zgęstnieje. Przełóż na talerzyk, a kiedy nieco ostygnie, dodaj owoce i miód dla osłody. W przypadku owoców mrożonych dodaj je jeszcze na gorącą kaszę. Smacznego!

Czy wiesz, że…

Kasza manna zawiera sprzyjającą nam ilość witaminy B₁, która wspiera pracę serca oraz odpowiada za dobre funkcjonowanie mięśni i nerwów.


Budyń z owsianki

Lubicie owsianki? Jeśli tak, to dla urozmaicenia możecie przygotować owsiankę w formie budyniu.

Składniki na jedną porcję:

  • 3 łyżki płatków owsianych,
  • 1 szklanka mleka (krowie 1,5 – 2% lub roślinne),
  • 4 daktyle suszone,
  • 1 łyżeczka gorzkiego kakao,
  • 8 orzechów włoskich,
  • 1 banan.

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki gotuj przez ok. 5 minut. Po tym czasie zmiksuj na gładki „budyń” i gotowe.

Czy wiesz, że…

Zawarte w daniu daktyle to skarbnica potasu wspierającego pracę serca oraz miedzi, która jest niezwykle ważna dla układu immunologicznego.


Razowe tosty

Razowe pieczywo, mus z awokado i łosoś, to nieodłączny element idealnego śniadania. Oto pożywne tosty na dobry początek dnia.

Składniki na jedną porcję:

  • 2 kromki razowego pieczywa,
  • 1 awokado hass,
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
  • 1 pęczek szczypiorku,
  • pół limonki,
  • pół ogórka typu wąż,
  • 4 plastry wędzonego łososia,
  • garść rukoli,
  • sól morska, pieprz.

Sposób przygotowania:

Kromki chleba opiekamy w opiekaczu lub na suchej patelni na złoty kolor. Z miąższu awokado, oliwy i posiekanego szczypiorku robimy pastę − całość dokładnie rozgniatamy widelcem. Doprawiamy pieprzem i sokiem wyciśniętym z limonki, opcjonalnie zmieloną solą. Dodajemy do pasty ogórek pokrojony w drobną kostkę. Na grzankach układamy mus z awokado, rukolę a na niej plastry łososia. I już śniadanie jest gotowe.

Czy wiesz, że…

Zawarte w łososiu kwasy omega-3 wpływają korzystanie na układ odpornościowy oraz wspomagają regenerację błon komórkowych w naszym ciele.

Jak przedłużyć weekend?

Warto pamiętać, że pożywne śniadanie powinniśmy spożywać codziennie. Co prawda brak czasu nie sprzyjają faktycznie spokojnemu gotowaniu – nie oznacza to jednak, że musimy rezygnować z porannej porcji witamin. Idealnym rozwiązaniem może być  szklanka świeżego soku do tradycyjnego śniadania. Śniadanie – także to obfite i sycące podkręca nasz metabolizm i pomaga utrzymać poziom insuliny na właściwym poziomie, a tym samym zmniejsza ryzyko cukrzycy oraz otyłości. Ponadto dodaje energii na cały dzień, wpływając w ten sposób na lepszą pracę mózgu i poprawę samopoczucia.