1. Zaczynaj dzień od porządnego śniadania. Regularne odżywianie sprawia, że komórki układu odpornościowego walczą z drobnoustrojami. Śniadanie powinno być lekkie, pożywne i bogate w zdrowe warzywa. Bardzo ważne jest to, byśmy jedli je w ciągu godziny od wstania z łóżka.
2. Pamiętaj o witaminach i minerałach… których nasz organizm bardzo potrzebuje. Staraj się dostarczać je z pożywieniem:
- witamina A − wpływa na zwiększenie wytwarzanych ciał odpornościowych. Chroni organizm przed infekcjami, szczególnie dróg oddechowych. Znajdziesz ją w maśle, jajach, mleku, serze i w marchwi.
- witamina B6 – jej obecność jest bezwzględnie konieczna do produkcji przeciwciał i czerwonych ciałek krwi. Jej źródłem są otręby pszenne, kiełki pszenicy, orzechy, soja, melon, mięso wieprzowe.
- witamina C – chyba najbardziej znana i często stosowana. Chroni organizm przed działaniem wolnych rodników i innych toksyn. Znajduje się w owocach dzikiej róży, cytrusach, papryce, pomidorach, natce, szpinaku i brokułach.
- witamina D – wpływa bezpośrednio na aktywność limfocytów i sprawia, że lepiej radzą sobie z różnymi patogenami. Gdy jest jej w organizmie za mało, łatwiej nam zachorować na grypę czy przeziębienie. Witaminę D znajdziemy w maśle, żółtku jaja oraz w tłustych morskich rybach.
- witamina E – to silny przeciwutleniacz, który chroni organizm przed szkodliwymi substancjami. Jej źródłem są nasiona słonecznika, orzeszki laskowe, soja, gruboziarniste pieczywo, olej słonecznikowy i rzepakowy.
- żelazo – zwiększa odporność organizmu i zapobiega przemęczeniu. Żelazo znajduje się w burakach, brukselce, szpinaku, szczypiorku, jajach, wątróbce, ostrygach, natce pietruszki, fasolce oraz w czerwonym mięsie.
- magnez – znany jako lekarstwo działające przeciwstresowo. Znajdziesz go w gorzkiej czekoladzie, kakao, kaszy gryczanej, bananach, migdałach, figach oraz w otrębach pszennych.
- cynk − który chroni nas przed wolnymi rodnikami. Ma działanie przeciwzapalne. Produkty bogate w cynk to kasza gryczana, orzechy, żółte sery.
3. Ruch to zdrowie… ale też sposób na usprawnienie pracy układu odpornościowego. Powinniśmy ćwiczyć co najmniej trzy razy w tygodniu przez 30-60 minut. Wskazana jest każda forma ruchu: spacerowanie, bieganie, jazda na rowerze, pływanie, a szczególnie codzienny i energiczny spacer na świeżym powietrzu.
4. Pamiętaj o odpowiedniej diecie. Zdrowa dieta to taka, która dostarcza organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych we właściwych ilościach. To dieta bogata w warzywa i owoce, a uboga w cukier. Zamień słodycze na zdrowe przekąski, które dostarczą organizmowi wspomniane wyżej witaminy i minerały. Mogą to być np. suszone owoce, pestki, orzechy lub zdrowe batony owsiane.
5. Zadbaj o właściwe nawodnienie organizmu. Bardzo dobrym i naturalnym źródłem wielu cennych pierwiastków jest woda. W chłodniejsze dni możemy ją zastąpić rozgrzewającymi, zimowymi herbatami np. z dodatkiem imbiru. Równie dobrze zadziałają herbatki owocowe – np. malinowa, z dzikiej róży lub z czarnej porzeczki.
6. Jedz czosnek i cebulę. Sięgaj po naturalne produkty. Czosnek i cebula wzmacniają układ odpornościowy oraz działają bakteriobójczo. Surowe dodawaj do sałatek i kanapek – tak działają najlepiej. Pamiętaj również o czarnym bzie, imbirze i kurkumie.
7. Ogranicz używki. Alkohol i papierosy niszczą witaminy i zmniejszają ich wchłanialność. Postaraj się ograniczyć je do absolutnego minimum.
8. Dodaj do diety zdrowe tłuszcze i… miód. Kwasy tłuszczowe pochodzenia roślinnego oraz omega-3 dostarczają organizmowi budulca do produkcji hormonów przeciwzapalnych. Do codziennej diety warto dodać olej rzepakowy, oliwę z oliwek, a także olej z czarnuszki.
Miód to kolejny produkt, który pomoże nam wzmocnić odporność. Profilaktycznie możemy jeść 1-2 łyżki lub „słodzić” nim np. herbatę. Jesienią i zimą warto pić wodę z cytryną i miodem, najlepiej tuż po przebudzeniu. Taki napój działa wtedy bardzo regenerująco i wzmacniająco.
9. Nie zapominaj o odpoczynku. Dorosły człowiek potrzebuje około 8 godzin snu na dobę. Powinno się wypoczywać w całkowitej ciemności i ciszy, ponieważ wtedy w szyszynce wydziela się melatonina, która zapewnia m.in. prawidłowy rytm dobowy i funkcjonowanie układu odpornościowego.
10. Hartuj się i korzystaj z sauny. Hartuj swój organizm, aby lepiej znosić zmiany oraz niskie temperatury. Wystarczy brać naprzemienny prysznic: najpierw należy polać się ciepłą wodą, a potem schładzać ją, aż będzie zimna. Zmianę temperatur powtórz 4-5 razy, a prysznic zakończ zimną wodą.
11. Śmiej się na zdrowie i unikaj stresu. Śmiech ma ogromną moc! Głośny, serdeczny, angażujący całe ciało. Wyzwala pozytywne emocje i przez to powoduje wzrost ilości przeciwciał. Aplikuj go w dużych ilościach i bez ograniczeń! Ogranicz za to stres i poszukaj metody, która pozwoli Ci z nim walczyć. Nie bierz na siebie zbyt wielu obowiązków i pamiętaj o relaksie.