Co jest najważniejsze?
- Wybierajmy gumy bez dodatku cukru – cukier jest pożywką dla bakterii w jamie ustnej, które uszkadzają szkliwo, czym przyczyniają się do powstawania próchnicy.
- Sięgajmy po gumy słodzone ksylitolem, który uniemożliwia bakteriom przywieranie do płytki nazębnej oraz zapobiega nieprzyjemnemu zapachowi z ust.
- Żujmy gumę krótko, max. 15 minut – dłuższe żucie powoduje zmęczenie mięśni twarzy i może nasilać ból głowy.
Zalety żucia gumy
- Ochrona przed próchnicą – żując gumę, pobudzamy naszą jamę ustną do produkowania zwiększonej ilości śliny, która działa ochronnie na szkliwo naszych zębów. Pamiętajmy, że działa tak tylko guma bez dodatku cukru!
- Obniżenie poziomu stresu – żucie gumy zmniejsza ilość kortyzolu, czyli hormonu stresu, we krwi. Przez to czujemy się spokojniejsi i bardziej zrelaksowani.
- Poprawa koncentracji – jak pokazują badania, żując gumę dostarczamy do naszego mózgu więcej krwi, a co za tym idzie – więcej tlenu. Wpływa to pozytywnie na naszą umiejętność skupienia się, przyswajania większej ilości informacji oraz zapamiętywania. Uczniom i studentom zaleca się żuć gumę podczas nauki, by zapamiętywali szybciej i bardziej wydajnie.
- Powstrzymanie apetytu – gdy żujemy, gryziemy czy chrupiemy jedzenie w ustach, nasz mózg otrzymuje sygnał, że pokarm został dostarczony do naszego ciała. Dzięki temu odczuwamy mniejszy głód, nawet jak nic nie trafia on do naszego żołądka.
Negatywne strony żucia gumy:
- Zbyt częste i intensywne żucie gumy może doprowadzić do bólu stawu skroniowo-żuchwowego. Nałogowe żucie gumy powoduje nacisk na ten staw, co może prowadzić do jego przeciążenia. Skutkuje to odczuwanym bólem nie tylko w obrębie stawu, ale także w jego przyczepach, czyli w skroni i czole.
- Rozrost żwacza, czyli mięśnia odpowiedzialnego za ruch żuchwy. W konsekwencji, górne zęby zaczynają zdecydowanie za mocno naciskać na dolne. Może to skutkować intensywnym ścieraniem zębów, co będzie przyczyną bólu.
- Problemy z układem pokarmowym – podczas żucia gumy połykamy duże ilości powietrza, co powoduje wzdęcia i gazy w brzuchu. Lekarze wskazują także na to, że żucie gumy zwiększa produkcję kwasu żołądkowego w naszym organizmie, gdyż nasz mózg dostaje sygnał, że coś jemy i trzeba to będzie zaraz strawić. Zbyt duża ilość kwasu w żołądku może przyczynić się do pojawienia się bardzo nieprzyjemnego schorzenia, jakim są wrzody żołądka.
Kto nie powinien żuć gumy:
- Osoby już mające problemy ze stawem skroniowo-żuchwowym oraz cierpiące na bruksizm, by nieprzyjemne objawy nie pogłębiały się.
- Osoby z osłabionym szkliwem i ubytkami zębów, gdyż samo żucie także może u nich powodować ból.
- Osoby korzystające z ruchomych protez oraz założonych na stałe aparatów ortodontycznych, gdyż żucie gumy może uszkodzić ich elementy.
Co się stanie, gdy połkniemy gumę?
Jest dużo mitów na temat tego, co strasznego może się z nami stać, jeśli połkniemy gumę. Jeden z najpopularniejszych mitów sugeruje, że połknięta guma zostaje w żołądku nawet na 7 lat. Inny mówi, że przyklei się ona do ścian żołądka lub jelit.
Na szczęście, po połknięciu gumy, nic poważnego nam nie grozi. Gumę do żucia tworzą składniki, których organizm ludzki nie jest w stanie strawić, dlatego po pewnym czasie po prostu pozbędziemy się jej w nienaruszonym stanie razem z kałem. Nie oznacza to, że możemy nałogowo połykać gumy. W skrajnych przypadkach, zbyt duża ilość połkniętych gum może skutkować zatkaniem się jelit.
Krótkie żucie gumy każdego dnia jest rekomendowane przez dentystów. Nie tylko pozwala nam się pozbyć resztek jedzenia z przestrzeni między zębowych, ale także chroni nasze zęby wzmacniając szkliwo. Pamiętajmy, by dbając o świeży oddech, zadbać także o zdrowe i sprawne stawy, dlatego nie przeciążajmy ich zbyt długim cieszeniem się gumą.