Yerba mate to napar przygotowywany z liści ostrokrzewu paragwajskiego. Największą popularnością cieszy się w Ameryce Południowej, gdzie każdy kraj ma swój własny rodzaj yerby. Różnią się one od siebie wyglądem, składem czy sposobem przygotowywania.
Jakie właściwości ma yerba mate?
- Pobudza i wzmacnia koncentrację – yerba, podobnie jak kawa, zawiera kofeinę, która pomaga obudzić się i dodaje energii. Działanie pobudzające yerby jest jednak trochę inne niż kawy. Yerba nie daje nam jednego, mocnego skoku energetycznego. Zamiast tego zapewnia poczucie zwiększonej koncentracji przez cały czas jej popijania.
- Rozluźnia ciało i umysł – yerba rozluźnia mięśnie i napięcia jelitowe, dzięki czemu przynosi ulgę całemu organizmowi i poprawia ogólne samopoczucie.
- Wspomaga przemianę materii – mówi się, że yerba wspomaga proces odchudzania, gdyż hamuje poczucie głodu i zmniejsza chęć podjadania.
- Obniża poziom cholesterolu, co w pozytywny sposób wpływa na kondycję serca.
- Wspomaga pracę nerek, dzięki swoim właściwościom moczopędnym.
Kto powinien unikać yerba mate?
Ze względu na sporą zawartość kofeiny i właściwości pobudzające, yerby nie powinny pić dzieci i kobiety w ciąży. Muszą na nią uważać także osoby z problemami z układem trawiennym, ponieważ może ona podrażniać żołądek i dwunastnicę. Nie jest to także odpowiedni napój dla osób, u których kofeina wzmaga złe samopoczucie, bezsenność czy ból głowy. Spożywanie yerba mate nie jest wskazane dla osób z problemami z sercem, np. z arytmią. Yerbę należy stosować jako zamiennik naszej codziennej kawy. Odradza się ją więc osobom, które piją każdego dnia dużo kawy i napojów energetycznych.
Jak smakuje yerba mate?
Yerba ma bardzo intensywny smak, który dla wielu osób jest gorzki. Powodują go zawarte w liściach ostrokrzewu garbniki. Mają cierpki smak, który uwalnia się w procesie suszenia ziół i przygotowywania naparów. Jeśli chcemy złagodzić smak yerby, istnieje kilka sposobów::
- wybierajmy yerbę z dopiskiem „sin humo” (bez dymu). Taka yerba nie będzie miała specyficznego wędzonego posmaku, charakterystycznego dla liści suszonych nad ogniem i dymem;
- szukajmy yerby opisanej jako „suave” (delikatny). Jest to yerba, która w suszu, oprócz liści, ma sporą zawartość gałązek. Nie mają one smaku ani nie zawierają kofeiny, czym łagodzą aromat napoju;
- kupujmy yerbę smakową, z dodatkiem suszonych owoców, które osłodzą gorzki posmak naparu.
Co jest potrzebne do przygotowania yerba mate?
Parzenie yerby to rytuał, do którego przydadzą się specjalne akcesoria. Potrzebna Ci będzie tykwa (zwana również matero), czyli specjalny kubek o pękatym kształcie zrobiony z suszonej tykwy, szkła lub ceramiczny. Drugą obowiązkową rzeczą jest metalowa słomka zakończona filtrem – bombilla – która zatrzymuje w naczyniu gorzkie fusy. Tykwy, bombille i różne smaki yerby mate są dostępne w specjalnych sklepach internetowych.
Jak poprawnie przygotować yerba mate?
- Podgrzej wodę do temperatury 70-80 stopni Celsjusza. Uważaj na to, żeby temperatura nie była wyższa. Zalanie suszu zbyt gorącą wodą może poparzyć liście i w ten sposób wzmocnić posmak goryczy.
- Do tykwy wsyp yerbę – zazwyczaj do wysokości ¾ kubka. Taka ilość suszu spowoduje, że napar będzie bardzo intensywny. Na początek polecamy wsypać 1-2 łyżki suszu. Gdy przyzwyczaimy się do tego smaku, możemy stopniowo zwiększać ilość yerby.
- Zostawmy yerbę do zaparzenia na około 5 minut i gotowe!
- Po wypiciu naparu możemy jeszcze wielokrotnie zalewać tę samą porcję yerby. Pamiętajmy jednak, że z czasem będzie ona traciła swój smak i wartości pobudzające.
Yerba mate to nie tylko ciekawa alternatywa dla kawy czy herbaty, ale także element kultury i dziedzictwa państw Ameryki Południowej. Jej wyjątkowe właściwości pobudzające i rozluźniające sprawiają, że zyskuje coraz większą popularność także w naszej części świata. Spróbujcie i sami przekonajcie się, dlaczego tak wiele ludzi uwielbia yerbę!