Czym są superfoods?
Superfoods to produkty nieprzetworzone, pochodzące prosto
z natury, bogate m.in. w witaminy, minerały, nienasycone kwasy tłuszczowe, błonnik, aminokwasy, antyoksydanty, które działają korzystnie na nasz organizm. Najlepiej kupować je w formie nieprzetworzonej. Każdy rodzaj ingerencji może spowodować utratę ich cennych składników lub pogorszyć stopień ich przyswajania przez nasz organizm. Superfoods to nie tylko egzotyczne produkty, trudno dostępne w naszym kraju, to również produkty, które zna każdy – na przykład czosnek, pestki dyni czy truskawki.
Menu oparte na superfoods
Superfoods są polecane jako uzupełnienie codziennej diety. Produkty te, mimo prozdrowotnych składników odżywczych,
nie mają magicznych właściwości i krótkotrwałe ich spożywanie nie gwarantuje natychmiastowego efektu. Superfoods powinny zostać włączone do diety na stałe oraz być dodatkiem do naszych potraw. Na przykład:
Na śniadanie idealna będzie owsianka z dodatkiem superfoods
w postaci owoców jagodowych – niezwykle bogatych w witaminy, składniki mineralne oraz antyoksydanty. To świeże borówki, maliny, jagody, truskawki, które wspierają serce, układ odpornościowy, opóźniają procesy starzenia. Są przy tym niskokaloryczne i mają niską zawartość cukru.
Do owsianki doskonale pasują:
- nasiona chia – zapewniają sporą ilość błonnika pokarmowego, kwasów Omega-3, witamin A, C, D oraz duże ilości żelaza
i wapnia; - siemię lniane – dostarcza dużą ilość błonnika, kwasów Omega-3 oraz dobroczynnych związków leczniczych;
- kakao – bomba minerałów, takich jak żelazo, magnez, fosfor, cynk, mangan oraz miedź, które działają przeciwzapalnie
i korzystnie wpływają na kontrolę poziomu glukozy we krwi oraz poprawiają zdrowie serca. Kakao działa przeciwzapalnie oraz poprawia nastrój; - suszone owoce – np. jagody acai lub goji, bogate w witaminę C, błonnik, wapń, żelazo, witaminę A oraz przeciwutleniacze.
Do obiadu warto przemycać jak najwięcej warzyw, nasion, przypraw. Nasiona są bogate we wszystkie składniki odżywcze,
czyli węglowodany, łatwo przyswajalne białko i zdrowe tłuszcze.
Nasiona są niezwykle ważne podczas odchudzania. Ich wysokie stężenie błonnika sprzyja utrzymaniu ścisłej diety, usprawnia procesy trawienne oraz reguluje uczucie głodu. Jakie inne superfoods sprawdzą się podczas obiadu?
- Komosa ryżowa, którą warto stosować jako zamiennik ziemniaków, kasz lub makaronów. Komosa ryżowa zawiera dużo błonnika pokarmowego oraz substancji bioaktywnych, takich jak flawonoidy czy polifenole. Jest naturalnie bezglutenowa, dostarcza do organizmu magnez, żelazo, błonnik i cynk oraz utrzymuje stężenie glukozy na właściwym poziomie. Co ciekawe, komosa w naturalny sposób broni się przed szkodnikami, dlatego w jej uprawie nie stosuje się żadnej ochronnej chemii.
- Przyprawy korzeniowe: imbir, cynamon oraz kurkuma. Dodają potrawom aromatu i smaku. Charakteryzują się działaniem przeciwzapalnym, przeciwwirusowym, przeciwbakteryjnym oraz przeciwutleniającym. Mogą korzystnie wpływać na odporność, zmniejszać stan zapalny czy działać przeciwnowotworowo. Ekstrakt z cynamonu może obniżać stężenie glukozy we krwi,
a kurkuma może być skuteczna w leczeniu i profilaktyce chorób przewlekłych, takim jak nowotwory, choroby serca czy też choroby autoimmunologiczne. - Czosnek, który ma działanie przeciwbakteryjne
i przeciwzakrzepowe. Jego spożywanie może wspomagać leczenie infekcji wirusowych układu oddechowego, korzystnie wpływać na ciśnienie tętnicze, stężenie cholesterolu we krwi oraz na prawidłowy poziom cukru. - Kiszonki bogate w wiele witamin, a także żelazo, wapń i magnez. Wspierają pracę układu pokarmowego, ułatwiają przywrócenie prawidłowej mikroflory w jelitach, a będąc najlepszym źródłem probiotyków i prebiotyków, wspierają układ odpornościowy, obniżają poziom cholesterolu oraz regulują wchłanianie glukozy we krwi.
Podwieczorek lub kolacja to zazwyczaj lekkostrawny posiłek, dlatego tutaj warto postawić na sałatki, smoothie lub koktajle, wykorzystując:
- Pestki dyni, które są doskonałym źródłem magnezu, cynku
i żelaza. - Orzechy włoskie, brazylijskie, migdały, nerkowce – wszystkie bogate w zdrowe tłuszcze, białko, witaminy i minerały.
Orzechy wspierają funkcjonowanie mózgu, układu sercowo-naczyniowego oraz odpornościowego. - Oliwę z oliwek – źródło korzystnego dla zdrowia tłuszczu oraz witaminy E, zawiera w składzie polifenole o działaniu przeciwutleniającym i przeciwzapalnym.
- Awokado – wyjątkowy owoc bogaty w zdrowe, jednonienasycone tłuszcze. Jego skład to między innymi witaminy E, K, C i B6 oraz składniki mineralne, np. potas. Awokado poprawia pracę mózgu, posiada silne właściwości przeciwzapalne, zapewnia młody wygląd skóry, wspomaga wzrok i zapobiega chorobom serca.
- Chlorellę – która zawiera witaminy C i B oraz minerały, takie jak żelazo, magnez, cynk, miedź, potas, wapń, kwas foliowy, przeciwutleniacze oraz kwasy omega-3. Chlorella bilansuje dietę, jest skuteczna w usuwaniu metali ciężkich i innych szkodliwych związków z organizmu, a ponadto zwiększa metabolizm i przyspiesza pracę jelit.
Co warto wiedzieć przed zakupem superfoods?
By mieć pewność, że kupujemy sprawdzone produkty najwyższej jakości, zwracajmy uwagę na ich certyfikaty oraz kraj pochodzenia, który jest też gwarancją jakości. Pamiętajmy, że konkretne produkty pochodzą z określonych regionów, gdzie rosną naturalnie. Jeśli produkty w sklepie nie mają informacji
o pochodzeniu, może to oznaczać, że są sprowadzone z Chin,
a takich powinniśmy unikać.