Włosy – co warto o nich wiedzieć?
Włosy bez wątpienia są atutem każdej kobiety i każdego mężczyzny, niezależenie od tego, czy są krótkie, długie, proste
czy kręcone. Wpływają na nasz wygląd, ale też chronią nas przed działaniem promieni słonecznych, urazami mechanicznymi oraz utratą ciepła. Są niezwykle czułe na dotyk. Włos w 85% składa się
z keratyny, z 10% wody, a w pozostałych 5% mieszczą się m.in. pigmenty. Każdy z nas posiada zazwyczaj około 100 tysięcy włosów tylko na samej głowie! Blondynki i blondyni posiadają ich zwykle nieco więcej niż brunetki czy bruneci. Włosy rosną w tempie 1-2 cm na miesiąc i żyją zazwyczaj od 2 do 6 lat, po czym zawsze wypadają. Najszybszym porostem włosów mogą pochwalić się Azjaci, a najwolniejszym zaś mieszkańcy Afryki. Włosy rosną szybciej między 15. a 30. rokiem życia, a później – na skutek zmian hormonalnych – proces ten stopniowo zwalnia. Spotkamy najwięcej osób z czarnymi lub brązowymi włosami, a blondynów zaś najczęściej w krajach skandynawskich. Posiadacze rudych włosów stanowią „tylko” około 4% – reszta rudzielców to jedynie efekt farbowania. Co ciekawe osoby, które naturalnie mają rude włosy, wolniej siwieją.
Wypadanie włosów
Włosy zmieniają się wraz z wiekiem – małe dzieci maja zazwyczaj jasne, cienkie i delikatne włosy, które z czasem zaczynają być coraz silniejsze i ciemniejsze. Wzmacniają się w okresie dojrzewania,
by zaraz po nim stawać się coraz słabszymi, co szczególnie obserwuje się u mężczyzn. Często zdarza się, że włosy zaczynają nadmiernie wypadać. Choć to zjawisko fizjologiczne i nie powinno nas martwić, to już wypadanie więcej niż około 100 włosów dziennie powinno zwrócić naszą uwagę. Włosy są bowiem odzwierciedleniem kondycji naszego organizmu. Jeśli jest
on osłabiony po chorobie, niewłaściwej diecie, przemęczeniu czy też w wyniku stresu, odbicie tego szybko zauważalne jest na głowie. Na pogorszenie kondycji włosów oraz ich wypadanie wpływa też niewłaściwa pielęgnacja, ostre, letnie słońce, suche powietrze w ogrzewanych zimą pomieszczeniach, smog czy nawet dym z papierosów. Także wiosną możemy zaobserwować nasilające się wypadanie włosów. Może to być związane
z przesileniem wiosennym i być chwilowe. Może też wynikać
ze zmiany temperatury oraz z diety, w tym braku odpowiedniej dawki witamin i minerałów w jesienno-zimowym jadłospisie.
Jak dbać o włosy?
By włosy były zdrowe i piękne, należy przede wszystkim pamiętać
o odpowiedniej pielęgnacji:
- Należy je myć 2-3 razy w tygodniu. Zbyt częste mycie może prowadzić do szybszego ich przetłuszczania się.
- Do pielęgnacji włosów używamy szampanów, odżywek i masek dopasowanych do rodzaju włosów. Do ostatniego płukania podczas ich mycia stosujemy letnią lub nawet zimną wodę, która domyka łuski włosa.
- Włosy rozczesujemy powoli. Zaczynamy od końcówek, aby rozczesać splątania, następnie powoli przechodzimy ku górze.
- Czesząc mokre włosy, wybieramy grzebień o dużym rozstawie zębów lub szczotkę z naturalnego włosia. Należy unikać metalowych szczotek, które rysują łuski oraz niszczą strukturę włosa.
- Jeśli to możliwe, jak najczęściej rezygnujmy z suszarki. Gorące powietrze otwiera łuski włosa, pozostawia je matowe i prowadzi do łamliwości włosów. Jeśli jednak musimy użyć suszarki, wybierzmy taką z dyfuzorem i trzymajmy ją ok. 20 cm od pasm włosów, susząc je od nasady, po końce.
- Stylizując włosy, ustawmy prostownicę lub lokówkę na niższą temperaturę. Temperatura powyżej 220°C powoduje nieodwracalne zniszczenie włosów. Jeśli włosy są farbowane warto ustawić prostownicę na 190°C, a jeśli są bardzo zniszczone – nawet na 150°C. Takim zabiegom poddawajmy włosy nie częściej niż 2-3 razy w tygodniu.
Jakie są najczęstsze choroby włosów i skóry głowy?
Wśród najczęstszych zaburzeń i chorób, które mogą dotykać skórę głowy oraz włosy, rozpoznaje się łupież, siwienie, łysienie androgenowe (łojotokowe), zakola, łysienie plackowate oraz grzybicę, a także choroby ropne i pasożytnicze. Każdy niepokojący objaw lub widoczne pogorszenie kondycji włosów warto skonsultować ze specjalistą, który podpowie, jak zadbać o włosy lub włączy odpowiednie leczenie. W zależności od problemu najlepiej konsultować się z lekarzem dermatologiem lub
z trychologiem.
Paznokcie – co warto o nich wiedzieć?
Paznokcie są estetyczną wizytówką każdej kobiety.
Zdrowe paznokcie są gładkie, lśniące, przezroczyste i różowe.
Ich kształt, grubość, jak i tempo wzrostu są uwarunkowane genetycznie. Swój kolor zawdzięczają drobnej sieci naczyń włosowatych, która delikatnie prześwituje przez płytkę.
Paznokcie zaczynają rosnąć już w 3. miesiącu życia płodowego.
Po urodzeniu rosną tak szybko, że u większości dzieci trzeba je obcinać dwa razy w tygodniu! U dorosłych średnia wzrostu dla zdrowego paznokcia wynosi około 3 mm miesięcznie.
By cały paznokieć odrósł, potrzeba nawet 150 dni. Są jednak wyjątki – i co ciekawe, to mężczyznom paznokcie rosną szybciej niż kobietom, choć panie w ciąży też mogą liczyć na ich szybszy wzrost. Paznokcie u nóg rosną dwa razy wolniej niż u rąk i dodatkowo
są dwa razy grubsze. Skład paznokci jest podobny do składu włosów: 95% zajmuje keratyna, a 5% wapń, lipidy oraz woda. Paznokcie są bardzo unaczynioną i unerwioną częścią ciała,
co silnie odczuwamy podczas ich uderzenia lub przytrzaśnięcia. Paradoksalnie chronią one nasze palce przed urazami oraz pomagają nam chwytać przedmioty.
O czym świadczą zmiany w wyglądzie paznokci?
Paznokcie są także odzwierciedleniem naszego stanu zdrowia. Poprzez obserwację kształtu, koloru i faktury płytki można odczytać m.in. braki niektórych składników odżywczych
w organizmie, problemy sercowe lub metaboliczne. Warto zwrócić szczególną uwagę, gdy na paznokciach pojawią się:
- dołki i zmiany kształtu na wklęsły – może to świadczyć o złej diecie, zakażeniach grzybiczych lub o łuszczycy paznokci,
- białe chmurki – mogą świadczyć o niedoborze żelaza, selenu i/lub cynku,
- pionowe bruzdy – świadczą najczęściej o niedoborze wapnia
i magnezu oraz o odwodnieniu, - łamliwość paznokci – wskazuje na niedobór witamin z grupy B, żelaza lub wapnia,
- zmiana koloru: zbyt blade lub sine paznokcie mogą świadczyć
o cukrzycy. Jeśli ich kolor przechodzi w błękit, może być to objaw złej gospodarki we wchłanianiu miedzi. Jeśli są żółte, mogą być objawem żółtaczki, chorób wątroby lub grzybicy. Natomiast ich czarny kolor jest najczęściej oznaką urazu mechanicznego, krwiaka lub odmrożenia.
Dieta na piękne włosy i paznokcie
Kluczem do zdrowych i pięknych włosów i paznokci jest prawidłowo zbilansowana dieta. Powinna obfitować w świeże lub krótko gotowane warzywa i owoce bogate w witaminy i minerały oraz substancje czynne, które mają korzystny wpływ na wzrost
i kondycję włosów, czyli żelazo, cynk, miedź, krzem, selen, mangan, witaminy z grupy B oraz witaminy A, C, E, a także kwasy tłuszczowe omega-3. Codziennie warto więc jeść jaja, chude mięso
(np. wołowinę, cielęcinę, drób), nabiał, produkty zbożowe (pieczywo pełnoziarniste, płatki owsiane, otręby, brązowy ryż oraz gruboziarniste kasze). By zadbać o właściwe nawilżenie włosów
od środka, należy pamiętać o odpowiednim nawodnieniu,
a do diety włączyć ryby morskie (min. 2-3 razy w tygodniu),
oliwę z oliwek (np. jako dodatek do sałatek), orzechy, migdały, pestki dyni oraz słonecznik.