Wróć do artykułów

Wiosna na luzie… i na talerzu

Wiosna na luzie… i na talerzu
Zamknęliśmy smaki pysznych warzyw i soczystych owoców w słoikach, aby cieszyć się nimi zimą. Teraz, gdy nadchodzi wiosna, nasza dieta będzie bardziej urozmaicona i odżywcza dzięki świeżym i sezonowym produktom. Już wkrótce na naszych talerzach pojawią się warzywa liściaste, pierwsze owoce jagodowe oraz nowalijki, takie jak: rzodkiewka, pomidor, ogórek, młoda marchew, nać pietruszki, rzeżucha oraz cebula dymka. Wiemy, że kochacie je tak samo jak my! Poniżej znajdują się przepisy na wiosenne dania, które mogą znaleźć się także na wielkanocnym stole.

Przepisami podzieliły się Sylwia Leuto i Aleksandra Piętka z Zespołu Komunikacji Korporacyjnej w Unum.

Sałatka z brokułem i nowalijkami

Składniki:

  • 1 brokuł
  • 1 średni ogórek szklarniowy
  • 2 garści pomidorków koktajlowych
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • cebula dymka
  • 3 jajka
  • 1 opakowanie sera feta lub sera z niebieską pleśnią
  • garść nasion słonecznika
  • sos: 2 ząbki czosnku, 2 łyżki majonezu, mały jogurt naturalny,
    sól i pieprz

Wykonanie:

Podziel brokuł na różyczki i ugotuj al dente (5-6 minut). Ugotuj jajka na twardo (10 minut), a następnie pokrój je w grubą kostkę lub ćwiartki. Pokrój ogórka na półplasterki, rzodkiewki na grube plastry, a pomidorki przekrój na pół. Pokrój w kostkę ser feta/
ser z niebieską pleśnią. Porada: możesz zrobić sałatkę ze smażonym camembertem. Pokrój ser na 8 kawałków. Każdy z nich zanurz w rozbełtanym jajku, obtocz w bułce tartej i usmaż na oleju.
Odsącz usmażony ser na ręczniku papierowym. Przygotuj sos: czosnek drobno posiekaj i przełóż do miseczki, dodaj majonez
i jogurt naturalny, dopraw solą i pieprzem. Posiekaj cebulę dymkę.
Ułóż sałatkę warstwowo w misie: wyłóż na dno brokuły i pomidorki, polej połową sosu, dodaj jajka, ogórka i rzodkiewkę, polej resztą sosu, na wierzch dodaj wybrany ser, posyp dymką i ziarnami słonecznika.

Na stole na pewno pięknie będzie prezentować się quiche – wytrawna tarta. Nie dość, że jest pyszna i prosta do wykonania,
to możesz do niej dodać praktycznie wszystko, co chcesz.

Składniki:

Kruche ciasto:

  • 300 gramów mąki (niecałe 2 szklanki)
  • 150 gramów masła (3/4 kostki)
  • 1 jajo
  • szczypta soli

Wypełnienie:

  • 3 jaja
  • 200 g śmietany kwaśniej 18%
  • 150 ml śmietanki 30%
  • przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • posiekana natka pietruszki
  • 100 gramów sera żółtego

Zestawy dodatków:

1. Wędzony boczek/szynka szwarcwaldzka/szynka parmeńska/chorizo, szpinak usmażony z czosnkiem.

2. Usmażona z ulubionymi przyprawami pierś z kurczaka, ugotowane al dente brokuły, pomidorki koktajlowe przekrojone
na pół.

3. Ulubiona wędlina, pieczarki usmażone z cebulką, papryka pokrojona w kostkę.

4. Ugotowane buraki pokrojone w plastry, ser kozi/ser z niebieską pleśnią, orzechy włoskie.

5. Cztery sery: mozzarella, parmezan, ricotta, camembert lub inne ulubione sery, np. cheddar, pomidorki koktajlowe przekrojone
na pół.

Wykonanie:

Przygotuj kruche ciasto: masło pokrój na kawałki i wrzuć do misy
z mąką, wbij jajo, dodaj sól. Wyrób ciasto i uformuj je w kulę,
a następnie zawiń w folię i odłóż do lodówki na 1 godzinę.
Potem ciasto rozwałkuj do średnicy większej niż forma pod tartę (musisz wyłożyć również ranty blaszki). Piekarnik nagrzej do 180 stopni z opcją pieczenia góra-dół. Ciasto w formie ponakłuwaj widelcem i wstaw do piekarnika. Piecz je do 20 minut, a potem wyjmij. Porada: jeśli nie masz czasu na przygotowanie kruchego ciasta, upiecz w foremce ciasto francuskie zgodnie z instrukcją
na opakowaniu. Przygotuj wypełnienie: do miski wbij 3 jaja, wlej śmietankę i dodaj śmietanę kwaśną. Dołóż starty ser, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Całość wymieszaj. Do gotowej masy dodaj wybrany zestaw dodatków. Całość wylej
na podpieczony spód ciasta kruchego. Formę ponownie umieść
w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Quiche piecz ok. 30-35 minut. Tartę można podawać zarówno na ciepło, jak i po całkowitym ostygnięciu.

A teraz czas na tartę na słodko! Poniżej znajdziecie prosty przepis na kruchą i maślaną tartę z rabarbarem. A jeśli jesteście czekoholikami, to proponujemy Wam wersję z ganachem czekoladowym.

Składniki:

  • 300 gramów mąki pszennej (1 i ¾ szklanki)
  • 80 gramów cukru pudru (6 łyżek)
  • 1 kostka masła (200 gramów)
  • szczypta soli
  • 650 gramów rabarbaru
  • 1 łyżeczka cynamonu (jeśli lubisz)
  • 2 łyżki cukru trzcinowego

Wykonanie:

Do miski wsyp mąkę, dodaj szczyptę soli i cukier puder.
Zimne masło prosto z lodówki pokrój w kostkę i dodaj do reszty składników. Zagnieć ciasto, uformuj je w kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 1 godzinę. Foremkę o średnicy 24 cm wysmaruj masłem. Rabarbar umyj, pokrój w grube plastry,
ale nie grubsze niż 1 centymetr. Ciasto wyjmij z lodówki, podziel
na dwie części i jedna z nich rozwałkuj, tak aby pasowała
do foremki. Na formę z ciastem wyłóż rabarbar. Całość posyp cynamonem i cukrem trzcinowym. Drugą połówkę ciasta kruchego także rozwałkuj i podziel na plaski. Na cieście ułóż kratkę z pasków ciasta. Formę z tartą rabarbarową umieść na środkowej półce
w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Ustaw opcję pieczenia góra/dół. Ciasto piecz 45-50 minut, aż zrobi się rumiane.

Ganache czekoladowy:

Składniki:

  • 200 gramów dowolnej czekolady
  • 200 ml śmietanki 30% (kremówka)
  • żelatyna

Do ganache wybierz ulubioną czekoladę – może być to czekolada biała, mleczna lub gorzka. W garnku podgrzej śmietanę kremówkę. Nie musi się zagotować – wystarczy, że będzie bardzo ciepła. Wyłącz źródło ciepła, na którym podgrzewasz śmietankę.
Do garnka wrzuć pokruszoną czekoladę i mieszaj do połączenia składników. Możesz całość lekko podgrzać. Kiedy masa jest już jednolita, dodaj 2 łyżeczki żelatyny. Możesz całość zblendować,
aby uzyskać gładką konsystencję. Ostudź ganache czekoladowy
i następnie wylej na tartę. Całość trzymaj w lodówce co najmniej
8 godzin. Deser możesz udekorować świeżymi owocami.

Niedługo po rabarbarze zacznie się sezon na agrest.
Na pewno każdy poprosi o dokładkę sernika na zimno
z agrestem.

Składniki:

  • opakowanie biszkoptów
  • 1 kg mielonego twarogu, np. z kubełka
  • 4 galaretki agrestowe
  • 1 litr wody
  • 500 gramów agrestu
  • dodatkowa garść dostępnych owoców sezonowych,
    np.: jagód, porzeczek, borówek

Wykonanie:

Przygotuj galaretkę: zawartość 4 saszetek galaretki przesyp
do miski i zalej 1 litrem wrzątku. Wymieszaj dokładnie i odstaw
do całkowitego przestudzenia. Tortownicę (o średnicy min. 30 cm)
lub inną blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Na dno wyłóż biszkopty. W misce umieść mielony ser twarogowy i wlej połowę przestudzonej galaretki. Wymieszaj masę dobrze i wstaw
do lodówki. Gdy masa zgęstnieje, wylej ją ostrożnie do formy
na biszkopty. Gdy sernik będzie wystarczająco sztywny, wyłóż
na wierzch wybrane owoce i wylej lekko stężałą pozostałą galaretkę. Zrób to ostrożnie. Gotowe ciasto wstaw do lodówki
na około 4 godziny.

Specjalnie na wielkanocny stół polecamy wytrawne babeczki
z ciasta francuskiego!

Do foremek na muffinki wyłóż kawałki ciasta francuskiego – pamiętaj o posmarowaniu foremek masłem, aby ciasto nie przywarło. Upiecz je zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Na upieczone „kubeczki” wyłóż serek do smarowania o smaku chrzanowym i kawałki łososia wędzonego, całość skrop cytryną
i udekoruj koperkiem. Możesz także na „kubeczek” z ciasta francuskiego położyć ser z niebieską pleśnią, dodać plasterek gruszki, a całość udekorować szynką parmeńską.
Goście będą zachwyceni!