Wróć do artykułów

Dyniowy zawrót głowy

Dyniowy zawrót głowy
Jesień mieni się wieloma barwami. Słońce prześwieca przez liście, których niesamowite kolory zmieniają się z soczystej zieleni w żółć, pomarańcz a także czerwień. Dni stają się krótsze i chłodniejsze. Z przyjemnością stawiamy na napoje i potrawy rozgrzewające, urozmaicone w letnie plony. Jesień to idealny czas na wykorzystanie w naszej kuchni dyni.

Dynia to jesienna królowa, ma nie tylko wyjątkowy smak, ale też wiele zdrowotnych właściwości. Dynię możemy kojarzyć z wielu amerykańskich filmów, gdzie jest podstawą wielu różnych potraw, zarówno wytrawnych dań, jak i do słodkich wypieków. Od czego zacząć?

Dyniowy zastrzyk witamin

Dynia bogata jest w wartości odżywcze, zawiera witaminy z grupy B, żelazo, wapń, fosfor, potas
i wiele innych. Mimo mączystej struktury jest niskokaloryczna i lekkostrawna, co wspomaga pracę układu pokarmowego i działa pozytywnie na pracę jelit.

Dyniowa baza

Bazą dyniowych przepisów jest przecier, który można szybko przygotować w domu. To bardzo proste! Do wykonania puree dyniowego możesz wybrać azjatycką dynię hokaido, z której nie trzeba zdejmować skórki lub klasyczną dynię. Dynię należy wydrążyć z miąższu i obrać ze skórki, następnie upiec w piekarniku ( 180 stopni Celsjusza, 35-40 minut) lub ugotować na parze do miękkości. Następnie zblendować.

Powstałe puree może być wyśmienitym dodatkiem do kawy (wraz z przyprawą korzenną), bazą do tart, zup i pysznych deserów.

Zapraszamy na zapoznanie się z kilkoma propozycjami wykorzystania dyni w swojej kuchni.

Zupa dyniowa

Wspaniale rozgrzewająca o kremowej konsystencji, zupa dyniowa. Prosta w przygotowaniu – można ugotować większą ilość i zamrozić tak aby delektować się porcjami przez dłuższy czas.

Składniki:

1 litr bulionu warzywnego lub mięsnego

500 gramów dyni

250  gramów batatów

100 gramów marchewki

30 gramów masła

2 cebule

3 ząbki czosnku

2 łyżeczki startego imbiru

2 łyżeczki kurkumy

1 papryczka piri piri

Sól do smaku

Pestki dyni

Śmietanka do podania

Przygotowanie:

Cebulę i czosnek drobno pokroić i podsmażyć na maśle w dużym garnku. Dynię pokroić w kostkę
i podsmażyć razem z cebulką i czosnkiem. Dodać pokrojone bataty i marchewkę, podsmażać 5-10 minut. Dodać kurkumę, imbir i pokruszoną papryczkę piri-piri. Wszystkie składniki zalać bulionem
i doprawić solą. Gotować aż wszystkie warzywa zmiękną, po czym zblendować całą zawartość garnka. Zupę podawać z odrobiną słodkiej śmietanki i podprażonymi pestkami dyni.

Sałatka z pieczoną dynią i karmelizowaną śliwką

Lekka sałatka z pieczona dynią, to świetny wybór na jesienną przekąskę.

Składniki na dwie porcje:

300 gramów dyni pokrojonej w kostkę

3 pieczone buraki ( można wybrać gotowe buraki z paczce)

½ kostki sera blue/ gorgonzoli

Roszponka

¼ czerwonej cebuli

5 śliwek

Masło 50 gramów

Cukier 1 łyżka

Przyprawa korzenna 1 łyżeczka

Dressing:

2 łyżeczki musztardy francuskiej

2 łyżeczki miodu

1 łyżeczkę octu cydrowego

Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Dynię obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę, podsmażyć kilka minut na maśle. Na drugiej patelni rozgrzać masło, dodać cukier i przyprawę korzenną, na masę wyłożyć połówki śliwek, zmniejszyć ogień, aby śliwki delikatnie się skarmelizowały.

Do miski wyłożyć roszponkę, pokrojone buraki, cebulkę i ser, na składniki wyłożyć podsmażoną dynię, zalać dressingiem i na koniec wyłożyć karmelizowane śliwki. Smacznego!

Dyniowo korzenne sernikowe marzenie

Dynia i przyprawy korzenne to duet idealny, do puree dyniowego możemy dodać gotową piernikową przyprawę, lub samodzielnie skomponować zestaw przypraw takich jak cynamon, kardamon, goździki, anyż, imbir, gałka muszkatołowa.

Do przygotowania sernika będziemy potrzebować:

Spód:

Ciasteczka korzenne/ ciasteczka lotus 200 g

Masło 100g

Masa serowa:

1 kg waniliowego sera twarogowego w wiaderku

450 gram puree z dyni

5 jajek

200 gram drobnego cukru

2 opakowanie budyniu waniliowego

3 łyżeczki przyprawy do piernika            

Polewa:

Tabliczka białej czekolady

50 ml śmietanki kremówki

Sposób przygotowania:

Ciasteczka zblendować w malakserze dodać do nich rozpuszczone masło. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyłożyć ciasteczka na spód i boki. Włożyć na 45 minut do lodówki.

Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywna masę dodając 100 gr cukru.

W drugiej misie połączyć ser twarogowy, puree z dyni, żółtka, 100 gram cukru, budyń waniliowy oraz przyprawę do piernika, wszystkie składniki zblendować. Do masy delikatnie łyżka po łyżce dodawać ubitą pianę z białek, po połączeniu składników wylać masę na spód z ciasteczek.

Ciasto piec w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni Celsjusza przez około 60 minut, jeżeli wierzch ciasta przypieka się za bardzo należy okryć go folią aluminiową.

Upieczone ciasto pozostawić na 30 minut w piekarniku, po tym czasie delikatnie uchylić drzwiczki, tak aby sernik powoli się schładzał.

Białą czekoladę połączyć z rozgrzaną śmietanką i wylać na wystudzone ciasto. Sernik ozdobić pokruszonymi ciasteczkami.

Włożyć na noc do lodówki. I gotowe!