Wróć do artykułów

Smak karnawału

Smak karnawału
Koniec karnawału to wspaniała okazja do pozwolenia sobie na odrobinę szaleństwa, zwłaszcza w kuchni. Kiedy za oknem króluje śnieg i mróz rozgrzanie kuchennego palnika i przygotowanie karnawałowych pyszności będzie strzałem w dziesiątkę.

Karnawał to czas spotkań z przyjaciółmi, przebieranych zabaw czy bali karnawałowych. A czy wiecie skąd wywodzi się to święto? Sama nazwa pochodzi od włoskiego „carnavale, ono zaś z łaciny i oznacza „usuwać mięso”. Oczywiście jest to ściśle powiązane z wiarą katolicką, ponieważ rezygnacja z mięsa w czasie wielkiego postu wymagała wyjątkowej oprawy i nacieszenia się wiktuałami w czasie karnawału. Czas karnawału rozpoczyna się świętem trzech króli, a kończy środą popielcową, poprzedzoną tłustym czwartkiem.

Co przygotować, aby w pełni cieszyć się tym okresem w roku?

Zacznij od pysznych drożdżowych pączków, które wypełnić możesz domowymi powidłami, uwielbianym przez dzieci kremem czekoladowym, lub przekornie zrobić pączki na słono wypełnione aromatycznym mięsiwem, lub wegetariańskim farszem.

Pączki na słodko gwarantują wspaniałe domowe doznania smaków, będą świetną alternatywą na karnawałową imprezę, a także będziesz mieć pewność jakich produktów użyjesz do powstania tego pysznego przysmaku więc ich jakość nie wzbudzi nawet cienia Twoich wątpliwości!

Ciasto na pączki:

250 ml ciepłego mleka

50 g świeżych drożdży

3 łyżki cukru

500 g mąki pszennej

2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią (Ważne aby korzystać z naturalnych składników, nie cukru z waniliną)

5 żółtek

50 g masła ( rozpuszczone ale nie bardzo gorące)

Szczypta soli

Co jeszcze potrzebujesz?

Powidła/ krem / bita śmietana – to czym zamierzasz wypełnić pączka na słodko

Lukier – 100 gram cukru pudru + sok z cytryny Olej do smażenia

Przygotowanie:

Zaczynamy od rozczynu, w misce łączysz ciepłe mleko, drożdże dwie łyżki mąki i łyżkę cukru. Po połączeniu odstawiasz w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Możesz wstawić misę do piekarnika nagrzanego do 50 stopni Celsjusza na 15-20 minut. Kiedy rozczyn podwoi swoją wielkość, wyjmujemy go, dodajemy resztę składników i dokładnie wyrabiamy ciasto. Ciasto drożdżowe bardzo lubi długi proces wyrabiania, dlatego dobrze w kuchni sprawdzi się robot planetarny, który wykona tę pracę za nas.

Po wyrobieniu ciasta daj mu odpocząć, odstaw w ciepłe miejsce na 30 – 45 minut.

Po tym czasie ciasto zwiększy swoją objętość, rozwałkuj je na grubość 2-3 cm i powycinaj kółka o średnicy około 8 cm, możesz do tego użyć słoika lub szklanki. Wycięte krążki odłóż na blaszkę i przykryj ściereczką, poczekaj kolejne 30 minut aż pączuszki troszkę wyrosną.

Po tym czasie zacznij rozgrzewać olej. Ważne jest, by olej nie był zbyt rozgrzany, wtedy niestety pączki z zewnątrz będą się przypalać, a w środku pozostaną surowe. Najlepiej kiedy temperatura oleju jest w granicach 160-170 stopni, jeżeli masz termometr kontroluj temperaturę oleju. Palników (gazowych, elektrycznych i indukcyjnych) nie ustawiaj na maksymalną moc grzania. Wybierz opcję z wykorzystaniem mocy na 60-70%.

Pączuszki możesz smażyć na głębokiej patelni, tak aby zanurzyły się w połowie. Każdego pączka smaż po 2 minuty z każdej strony. Jeżeli pączki zbyt szybko stają się czarne to znaczy, że olej jest za gorący.

Usmażone pączki przełóż na ręcznik papierowy aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Po usmażeniu pączki możesz wypełnić słodkim nadzieniem według gustu.

Pączki wytrawne:

250 ml ciepłego mleka

50 g świeżych drożdży

1,5 łyżki cukru

500 g mąki pszennej

5 żółtek

50 g masła ( rozpuszczone ale nie bardzo gorące)

Szczypta soli

Farsz mięsny:

Boczek parzony

Mięso mielone

Marchew

Cukinia

Cebula

2 łyżki oleju

Przygotowanie:

Cebulę drobno pokrój i włóż na rozgrzany olej, kiedy cebula się zeszkli dodaj boczek pokrojony w kostkę i podsmaż na patelni, do podsmażonych składników dodaj mięso mielone własnego wyboru. Na małych oczkach zetrzyj cukinie i marchew. Ważne aby cukinię po starciu odstawić na durszlak, aby odcedzić nadmiar wody. Odciśniętą cukinię i marchew wrzucamy na patelnię i przesmażamy ze wszystkimi składnikami. Ważne aby nasz farsz dobrze odparować aby nie było w nim wody.

Gotowy farsz nakładamy do czekających pączków.

Farsz wegetariański:

Szpinak baby

Ser camembert

Czosnek

Śmietanka kremówka

Mąka ziemniaczana

Sól

Pieprz

Przygotowanie farszu:

Na rozgrzanej patelni podsmażamy czosnek, dodajemy szpinak, sól i pieprz, podsmażamy. Dodajemy odrobinę śmietany kremówki i redukujemy wytworzony sos, jeżeli sos nadal będzie płynny możesz dodać odrobinę mąki ziemniaczanej aby zagęścić sosik. Szpinak studzimy i blendujemy, ważne aby w farszu było jak najmniej płynu. Do zblendowanego farszu dodajemy drobno skrojony ser camembert.

Przygotowanie:

Tak jak w przypadku słodkich pączuszków zaczynamy od rozczynu, w misce łączysz ciepłe mleko, drożdże dwie łyżki mąki i łyżkę cukru. Połączone składniki odstawiasz w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Możesz wstawić misę do piekarnika nagrzanego do 50 stopni Celsjusza na 15-20 minut. Kiedy rozczyn podwoi swoją wielkość, wyjmujemy go, dodajemy resztę składników i dokładnie wyrabiamy ciasto. Ciasto drożdżowe bardzo lubi długi proces wyrabiania, dlatego dobrze w kuchni sprawdzi się robot planetarny, który wykona tę pracę za nas.

Po wyrobieniu ciasta daj mu odpocząć, odstaw w ciepłe miejsce na 30 – 45 minut.

Po tym czasie ciasto zwiększy swoją objętość, rozwałkuj je na grubość 2-3 cm i powycinaj kółka o średnicy około 8 cm, możesz do tego użyć słoika lub szklanki. Do wyciętych kółek nałóż farsz i zawiń w kuleczkę tak aby farsz nie wystawał i ciasto okalało całego pączuszka.

Wypełnione pączki układamy na blaszce i przykrywamy ściereczką aby podrosły, 30 – 45 minut. Po tym czasie zacznij rozgrzewać olej. Ważne jest, by olej nie był zbyt rozgrzany, wtedy niestety pączki z zewnątrz będą się przypalać, a w środku pozostaną surowe. Najlepiej kiedy temperatura oleju jest w granicach 160-170 stopni, jeżeli masz termometr kontroluj temperaturę oleju. Palników ( gazowych, elektrycznych i indukcyjnych) nie ustawiaj na maksymalną moc grzania. Wybierz opcję z wykorzystaniem mocy na 60-70%.

Pączuszki możesz smażyć na głębokiej patelni, tak aby zanurzyły się w połowie. Każdego pączka smaż po 2 minuty z każdej strony. Jeżeli pączki zbyt szybko stają się czarne to znaczy, że olej jest za gorący.

Wykonanie pączków w domu to nie tylko dobra okazja do łasuchowania, ale także świetny moment na spędzenie czasu z rodziną, czy znajomymi.