Wróć do artykułów

Przewodnik po smakach Bożego Narodzenia

Przewodnik po smakach Bożego Narodzenia
Grudzień to czas kiedy w naszych głowach rozpoczynają dzwonić dzwonki, a w kuchni mimowolnie nucimy znane świąteczne melodie. Jeżeli poszukujesz kulinarnych inspiracji, niestandardowych rozwiązań i chcesz, aby czas w kuchni był przyjemnością, a przepisy były proste, szybkie, a przede wszystkim smaczne - skorzystaj z naszego subiektywnego przeglądu Świątecznych inspiracji!

Na wstępie zaznaczamy, że w tym przewodniku na próżno szukać przepisu na sałatkę jarzynową czy śledzia. Przepis na sałatkę od pokoleń dzieli Polaków na wielbicieli danej marki Majonezu, lub rozgrzewa spór o groszek zielony. Odcinamy się od spekulacji. A śledzie wykraczają poza obszar kompetencji autora. Zacznijmy więc od pierogów!

Pierogi

Nasza polska duma, znane na całym świecie i kochane przez miliony. W najróżniejszych konfiguracjach, wypełnione po brzegi aromatycznym nadzieniem. Jakie pierogi wybrać na Święta Bożego Narodzenia, żeby zaskoczyć naszych gości?

Pierwszą Bożonarodzeniową wariacją są pierogi z pieczarkami i żółtym serem, jako efekt wow – zblenduj odrobinę szpinaku baby i dodaj do ciasta, dzięki czemu przeobrażą się w miniaturową wersję Grincha!

A jak zrobić farsz?

Podsmaż cebulkę na wybranym tłuszczu, dodaj posiekane pieczarki, przypraw solą i pieprzem, podduś około 10-15 minut. Gdy farsz wystygnie dodaj starty żółty ser własnego wyboru. I to byłoby na tyle, możesz zacząć kleić pierożki i uszka!

Drugą bezmięsną opcją mogą być pierogi Galicyjskie!

Do farszu potrzebujemy tylko zeszklonej na maśle cebulki, ugotowanych ziemniaków i twarogu. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i przyprawiamy. Pamiętaj, żeby dodać sól i sporo pieprzu.

Uwaga! Najważniejsze jest, aby farsz spróbować przez rozpoczęciem klejenia pierożków!

Jakie ciasto na pierogi zrobić?

Teraz zdradzimy Ci największy sekret rodzimych gospodyń z Podlasia.

Do ciasta. Stop. Na pierogi. Stop. Nigdy. Stop. Nie dodawaj. Stop. JAJKA! Stop.

Ciasto na pierogi:

  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka wrzątku
  • 1/2 łyżeczki soli

Jedyny dopuszczalny dodatek to odrobina oleju. Nic więcej nie dodawaj jeżeli chcesz cieszyć się cudownym i idealnym ciastem w swoich pierogach. Możesz jedynie naturalnie zabarwić kolor ciasta, aby wyszły żółte, dodając kurkumę, zielone zrób ze szpinakiem, a różowy kolor uzyskasz dodając sok z buraka.

Skoro o pierogach mowa, to może wariacje na słodko?

Wystarczy, że poddusisz pokrojone jabłka na maśle i dodasz szczyptę cynamonu. Swoim gościom pierogi podawaj  z sosem z jogurtu i białej czekolady.

Zakwas z buraków

Sekretem klarownego czerwonego wywaru są nie tylko dobrej jakości buraki. Pełnię smaku uzyskasz dodając własny zakwas buraczany. Wykonanie jest banalnie proste i polega głównie na… czekaniu.

Przygotuj 1 kilogram buraków (obranych), przegotuj i wystudź wodę, obierz ząbki z główki czosnku, odlej sok z ogórków kiszonych (1- 2 łyżki) lub urwij kawałek skórki chleba żytniego na zakwasie, potrzebujesz 1 łyżeczkę soli, 1 średnią cebulę pokrojoną w ćwiartki, kilka listków laurowych i kilka ziaren ziela angielskiego.

Wszystkie warzywa obierz, pokrój i umyj, ułóż ciasno w słoiku, dodaj przyprawy, sok z ogórków/ skórkę od chleba i zalej przegotowaną i koniecznie wystudzoną wodą. Słoik okryj gazą i zwiąż sznureczkiem. Odstaw w ciepłe miejsce. Po 3-5 dniach Twój zakwas jest już gotowy, jeżeli na wierzchu utworzyła się piana nie martw się! To wspaniały proces fermentacji. Zdejmij pianę, zakwas odcedź przez sito. I gotowe!

Zakwas możesz wykorzystać nie tylko do barszczu wigilijnego, możesz również go wypić, ma wspaniałe właściwości zdrowotne, działa antyseptycznie, poprawia kondycję naszej skóry oraz oczyszcza organizm. Na zdrowie!

Barszcz czerwony

Skoro już jesteśmy w temacie buraczanym, to co przygotować, aby barszcz czerwony był pyszny, klarowny a po wypiciu rozgrzewał nie tylko żołądek ale też serce?

Przygotuj:

  • 1 kg buraków
  • Włoszczyzna
  • Ząbek czosnku w plasterkach
  • Zakwas z buraków (200- 300 ml)
  • Woda (1,5l)
  • Liście laurowe
  • Kilka ziarenek ziela angielskiego
  • Kilka ziarenek pieprzu
  • Pół łyżeczki octu lub soku z cytryny
  • Sól i pieprz

*Opcjonalnie jeżeli lubisz pikantne smaki dodaj ostrą papryczkę. Bez wątpienia barszcz będzie rozgrzewał.

Włoszczyznę obieramy, wkładamy do garnka dodajemy buraki i przyprawy, gotujemy pod przykryciem 1,5 – 2 h. Po tym czasie odcedzamy warzywa, a do wywaru dodajemy zakwas, ocet lub sok z cytryny i pokrojony w plasterki czosnek. Barszcz na koniec możemy doprawić solą i pieprzem do smaku.  

Tarty na każdą okazję

Tarta jest taka prosta, a tak efektowna!

Kruche ciasto możesz mieć zamrożone, a gdy niespodziewanie ktoś Cię odwiedzi, w kilka minut masz gotowe pyszne danie.

Przepis na kruche ciasto:

  • 200 g masła
  • 250- 300 g mąki
  • Żółtko
  • ½ łyżeczki cukru
  • ½ łyżeczki soli

*ciasto po zarobieniu włóż na chwilkę do lodówki.


Ciasto rozwałkowujesz i przekładasz do formy na tartę.

To już od Ciebie zależy, , co na tej tarcie będzie!

Bazą wypełnienia tarty zawsze są jajka i śmietanka kremówka, połącz te składniki i dodaj ulubione dodatki, np. brokuł i ser blue, buraki i kozi ser, zeszklona cebulka z serem cheddar, czy prosciutto i pomidorki koktajlowe. Gotową tartę możesz ozdobić listkami roszponki lub rukoli.

Coś na słodko

Skoro nasze brzuchy nakarmione już są pierogami pływającymi w barszczu i pyszną tartą warto pomyśleć o deserze!

Zacznijmy od aromatycznych pierniczków! Przepis jest dla osób, które nie mają czasu na piernikowe ciasto długo-dojrzewające. Magicznym składnikiem jest tu amoniak spożywczy, który po pieczeniu wyparowuje, pozostawiającpierniki miękkie i gotowe do jedzenia, nawet kiedy pieczesz je tuż przed podaniem do świątecznego stołu.

Przygotuj:

  • 250 ml miodu
  • 1,5 kostki masła
  • 1 kg mąki
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 paczka proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki kakao
  • 1 łyżeczka amoniaku w proszku
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika

Piernikowe zasady są proste, w garnuszku rozpuszczasz masło, dodajesz miód i przyprawę korzenną, nie gotuj! Wszystkie suche składniki przesiewasz przez sitko do dużej miski, potem dodajesz jajka i wystudzoną masę maślaną. Mieszasz do połączenia składników, wałkujesz, wycinasz wzorki i pieczesz 15 minut w 150 stopniach Celsjusza.

Kolejną słodką propozycją która urozmaici świąteczny stół będzie z pewnością puszysty piernik, przełożony powidłami śliwkowymi i polany czekoladą!

Do ciasta potrzebujesz:

  • 100 g masła
  • 250 ml mleka
  • 2 łyżki miodu
  • 100 – 150 g cukru ( w zależności jak słodkie wypieki lubisz)
  • 3 jajka
  • Pół opakowania przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 łyżki kakao
  • 200 g mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • Powidła śliwkowe
  • Polewa:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g mlecznej czekolady
  • Śmietanka 36%

Masło, miód, mleko, kakao, cukier, łączymy w rondelku i podgrzewamy. Odstawiamy do ostygnięcia. Przekładamy masę do dużej miski i rozpoczynamy miksowanie, dodajemy wszystkie suche przesiane składniki, a pod koniec roztrzepane jajka. Chwilę miksujemy. Przekładamy do tortownicy, lub kwadratowej blaszki i pieczemy w 180 stopniach Celsjusza, przez około 30 minut. Ważne, aby patyczek był suchy, kiedy sprawdzasz ciasto.

Kiedy nasze ciasto jest już wystudzone kroimy na pół i przekładamy powidłami. Na koniec przygotowujemy polewę. W rondelku podgrzewamy śmietankę i stopniowo dodajemy kostki czekolady.

Polewą dekorujemy ciasto i gotowe!

Zimowe rozgrzanie

Zwieńczeniem Świątecznego nastroju może być ten wspaniale rozgrzewający i osładzający czas likier kawowy. Jest banalnie prosty w wykonaniu.

Przygotuj:

  • 1 puszkę mleka skondensowanego słodzonego
  • 200 ml śmietanki 30-36%
  • Mocne espresso ( jeżeli wolisz mocniejszy smak kawy w likierze przygotuj podwójną porcję)
  • 300 ml whisky (wybierz Irlandzką whisky, jest łagodniejsza w smaku)
  • Cukier z prawdziwą wanilią

W garnuszku rozpoczynamy podgrzewanie mleka skondensowanego, to najważniejszy punkt tworzenia likieru, trzeba cały czas mieszać, aby nie przypalić mleka. Po około 10-15 minutach mleko zgęstnieje. Wtedy dodaj pozostałe składniki. Jeżeli w Twojej masie powstały grudki lub chcesz mieć pewność, że likier będzie gładki, zblenduj go. Przelej do butelek i ciesz się jego wspaniałym i bogatym smakiem.

Likier w temperaturze pokojowej pozostaje rzadszy, jeżeli preferujesz gęste trunki umieść likier w lodówce.

To już koniec naszego świątecznego poradnika, mamy nadzieję, że nadchodzące Święta Bożego Narodzenia będą dla Ciebie łaskawe, przyniosą wiele radości i nowych smaków!