Jest to niewątpliwie magiczny czas, kiedy nie powinniśmy odmawiać sobie niczego – ani czasu leniwie spędzonego z rodziną, ani wystrzegania się od bożonarodzeniowych smakołyków. Pamiętaj jednak, by przestrzegać kilku zasad, by świąteczna uczta nie zaszkodziła zdrowiu:
– w dniu Wigilii oraz przez całe Święta staraj się jeść regularnie i w rozsądnych ilościach. Przerwy między posiłkami nie powinny być krótsze niż 2,5 godziny i nie dłuższe niż 4 godziny,
– każdy dzień zaczynaj o szklanki ciepłej wody z cytryną oraz od śniadania,
– pamiętaj o stałym nawadnianiu organizmu. Przed każdym świątecznym posiłkiem wypij min. pół szklanki wody. Unikaj zaś popijania podczas jedzenia. Dzięki temu szybciej strawisz i unikniesz uczucia pełności w żołądku,
– ze świątecznego stołu wybieraj te potrawy, które sprawią Ci najwięcej przyjemności z jedzenia. Zrezygnuj z dań, za którymi specjalnie nie przepadasz. Unikaj napojów gazowanych, soków z kartonu i słodyczy,
– każdy posiłek najlepiej zaczynać od warzyw, które szybko trawione zasilą Twój organizm w niezbędne składniki odżywcze i przyspieszą metabolizm,
– staraj się jeść powoli, delektuj się… a dzięki temu organizm lepiej wykorzysta dostarczone mu składniki. Prawdopodobnie zjesz wtedy mniej i unikniesz niestrawności.
Świąteczne menu – jak przygotować potrawy, by były lekkie i zdrowe?
Dania wigilijne, choć są postne, zwykle mają dużo kalorii. Spróbuj jednak przygotować wigilijne potrawy w „lżejszej” wersji, by mimo wielu świątecznych pokus przestrzegać zasad zdrowej diety. Jak to zrobić? Przede wszystkim przyrządź świąteczne dania samodzielnie. Będziesz mieć pewność co do jakości produktów w nich użytych. Sprawisz też, że potrawy będą nie tylko pyszne, ale też zdrowe. Oto kilka wskazówek, które pozwolą Ci przygotować zdrową, dietetyczną i pyszną wigilijną kolację:
- Karp – zamiast ryby smażonej w panierce, zrób ją w wersji saute, czyli bez panierki, oprószoną jedynie szczyptą soli, pieprzu i ziołami. By urozmaicić danie, możesz posypać ją płatkami migdałowymi, ziarnami sezamu lub pestkami słonecznika, co doda jej wartości odżywczej. Karpia możesz też upiec w folii lub przyrządzić w galarecie.
- Barszcz czerwony z uszkami – będzie mniej kaloryczny jeśli nie dosłodzisz go cukrem ani nie zabielisz śmietaną. By poprawić jego smak dodaj jabłka lub sok jabłkowy oraz przypraw goździkami lub cynamonem, które dodatkowo usprawnią pracę przewodu pokarmowego. Najlepiej będzie smakował ten przygotowany tradycyjnie na zakwasie oraz z dodanymi domowej roboty uszkami (tu warto zamienić tradycyjną mąkę pszenną mąką razową, która jest bogatym źródłem błonnika poprawiającym trawienie).
- Tradycyjna zupa grzybowa – tym, którzy nie wyobrażają sobie bez niej świątecznej kolacji radzimy, by przygotowali zupę bez tuczących klusek lub makaronu oraz by tradycyjną śmietanę (niezbędną do zabielenia zupy), zastąpili odtłuszczonym jogurtem. Do zupy warto też dodać natkę pietruszki i koperek, które poprawią trawienie.
- Śledzie – bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe Omega-3 stymulują dodatkowo produkcję greliny – hormonu głodu, który „namawia” nasz mózg do jedzenia. Dlatego, jeśli lubisz je w wersji „w oleju” wybierz olej lniany, który jest jednym z najzdrowszych olejów roślinnych. Zawarte w nim kwasy omega 3 i omega 6 obniżają stężenie cholesterolu LDL, wspierają odporność oraz poprawiają nastrój. Ci, którzy preferują śledzia w majonezie lub śmietanie, mogą te dodatki zastąpić sosem jogurtowym.
- Pierogi – by były jak najmniej kaloryczne należy podawać je prosto z wody. Jeśli jednak przygotowaliśmy je wcześniej, zamiast tradycyjnego podsmażania przed podaniem, upieczmy je w piekarniku. Do pierogowego ciasta, podobnie jak do uszek, mąkę pszenną warto zastąpić mąką razową.
- Kutia – w wersji fit to ta z mniejszą ilością zdrowych, ale także kalorycznych bakalii oraz polana syropem z agawy w miejsce miodu.
- Świąteczne ciasta – także warto upiec w domu. Możesz wtedy kontrolować ich kaloryczność. Gotowe masy do ciast zastąp domowymi powidłami lub dżemem, cukier – przyprawami typu cynamon, wanilia, goździki czy kardamon. Słodycz ciast podkreślą też owoce – np. tarte jabłka. Do pieczenia zamiast masła lub margaryny użyj oleju rzepakowego lub kokosowego.
- Kompot z suszu – warto spożywać razem z owocami (np. suszonymi śliwkami). Gdy nie posłodzisz go dużą ilością cukru, jest niskokaloryczny oraz bardzo pomocny przy wzdęciach i zaparciach dokuczających szczególnie w święta.
Wokół świątecznego stołu
Gdy świąteczne menu jest już gotowe, czas zabrać się za dekorację stołu. Ma ona szczególne znaczenie, bowiem związane są z nią najpiękniejsze tradycje i symbole: spotkanie z rodziną, podawanie tradycyjnych potraw, układanie sianka, dzielenie się opłatkiem czy puste miejsce dla niespodziewanego gościa. Pamiętajmy, by na wigilijnym stole obok potraw i opłatka, znalazły się mak (na znak dobrobytu), pierniczki z miodem (chroniące nas przed złymi wydarzeniami) oraz orzechy włoskie (przynoszące mądrość). Pięknie udekorowany stół wykorzystajmy do wspólnego biesiadowania, kolędowania, rozmów z bliskimi. Ale już następnego dnia, wybierzmy się na spacer, który poprawi nasze samopoczucie, pomoże spalić nadprogramowe kalorie oraz umili świąteczny czas. Niech to będzie czas relaksu, regeneracji, ale też aktywnego wypoczynku.